Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Међународни дан писмености

rssBookmark and Share

Врање 08.09.2016. Јужна Србија Инфо

УНЕСКО је 17. новембра 1965. прогласио 8. септембар Међународним даном писмености. Овај празник први пут је обележен 1966. Његов циљ је да се истакне важност писмености за појединце, заједнице и друштва.

Данас је Међународни дан писмености

Сваке године на овај дан УНЕСКО подсећа међународну заједницу на статус писмености и образовање одраслих на глобалном нивоу. Прославе се одржавају широм света па и у нашој земљи.

Око 775 милиона одраслих људи има проблем с недостатком минималне писмености; 1 од 5 одраслих још ујек је неписмен, а 2 трећине од тог броја чине жене; 60,7 милиона деце не похађа школу, а још много њих похађа је нередовно или прекине школовање.

Србија - Врање

У Србији је око 850 хиљада становника без дана школе или само са неколико разреда. Међу образованим становништвом највише има оних са средњом школом, а свега 6,5 процената са факултетом. Последњих година већи је број високообразованих људи, јер се све више младих одлучује да се стручно усавршава.

Југ Србије због слабог економског развоја је у најтежем положају и као и у свету, највећи број неписмених су жене, поготово из руралних крајева.


#   Врање   образовање   писменост   УНЕСКО   југ Србије  
@UNESCO @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима