Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Побусани понедељак

rssBookmark and Share

24.04.2017. Јужна Србија Инфо

Данас, по народном веровању и обичају, треба побусати гробове умрлих сродника бусењем са зеленом травом и однети свеже фарбана јаја..

Фото: ЈКП Горица
Фото: ЈКП Горица

Побусани понедељак је, дакле, празник намењен упокојенима, и спада у један од задушних дана. Побусани понедељак увек пада у први понедељак после Недеље Антипасхе - Томине недеље, и за тај дан се на гроб износе свеже обојена црвена јаја из варзила који је сачуван од Васкрса. Та јаја која се куцају о споменик, и упокојени се поздрављају са "Христос Васкрсе". Тим предивним обичајем исказујемо своју љубав и поштовање према умрлим сродницима, са којима желимо да поделимо радост Васкрсења Христовог, радост победе над смрћу. То је и начин исповедања наше вере у вечни живот, и у наше опште Васкрсење. На крају се донешена јаја поделе сиротињи.

На Побусани понедељак се одлази на гробља, уређују гробови, поставља камење на све четири стране око гроба, и побусава земља између, односно, прекопава површински слој земље. Бук Караџић наводи да се овај дан понегде назива и "Ружичало" или "Дружичало", јер се тог дана, између осталог, саде и руже на гробљима (pravoslavlje.net)

Ванредна линија до Новог гробља за верски празник Побусани понедељак

Због верског празника „Побусани понедељак“ и повећаних превозних захтева ка Новом гробљу, у понедељак 24.04.2017. године отвaрa се ванредна линија 8Л Трг Краља Александра – Ново гробље са интервалом од 20 минута у периоду од 7.00 до 14.00 часова.

За више информација можете се обратити информативном центру ЈКП Дирекције за јавни превоз града Ниша на телефоне 018/505-656, 018/505-665 или путем сајта http://jgpnis.rs/.

Погледајте ред вожње за Линију 8Л Трг Краља Александра – Ново гробље.


#   СПЦ   хришћанство   Дирекција за јавни превоз   Горица ЈКП   Побусани понедељак   ред вожње   Трг краља Александра   Ново гробље
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима