Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Pobusani ponedeljak

rssBookmark and Share

24.04.2017. Južna Srbija Info

Danas, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom i odneti sveže farbana jaja..

Foto: JKP Gorica
Foto: JKP Gorica

Pobusani ponedeljak je, dakle, praznik namenjen upokojenima, i spada u jedan od zadušnih dana. Pobusani ponedeljak uvek pada u prvi ponedeljak posle Nedelje Antipashe - Tomine nedelje, i za taj dan se na grob iznose sveže obojena crvena jaja iz varzila koji je sačuvan od Vaskrsa. Ta jaja koja se kucaju o spomenik, i upokojeni se pozdravljaju sa "Hristos Vaskrse". Tim predivnim običajem iskazujemo svoju ljubav i poštovanje prema umrlim srodnicima, sa kojima želimo da podelimo radost Vaskrsenja Hristovog, radost pobede nad smrću. To je i način ispovedanja naše vere u večni život, i u naše opšte Vaskrsenje. Na kraju se donešena jaja podele sirotinji.

Na Pobusani ponedeljak se odlazi na groblja, uređuju grobovi, postavlja kamenje na sve četiri strane oko groba, i pobusava zemlja između, odnosno, prekopava površinski sloj zemlje. Buk Karadžić navodi da se ovaj dan ponegde naziva i "Ružičalo" ili "Družičalo", jer se tog dana, između ostalog, sade i ruže na grobljima (pravoslavlje.net)

Vanredna linija do Novog groblja za verski praznik Pobusani ponedeljak

Zbog verskog praznika „Pobusani ponedeljak“ i povećanih prevoznih zahteva ka Novom groblju, u ponedeljak 24.04.2017. godine otvara se vanredna linija 8L Trg Kralja Aleksandra – Novo groblje sa intervalom od 20 minuta u periodu od 7.00 do 14.00 časova.

Za više informacija možete se obratiti informativnom centru JKP Direkcije za javni prevoz grada Niša na telefone 018/505-656, 018/505-665 ili putem sajta http://jgpnis.rs/.

Pogledajte red vožnje za Liniju 8L Trg Kralja Aleksandra – Novo groblje.

Komentara: 0


#   SPC   hrišćanstvo   Direkcija za javni prevoz   Gorica JKP   Pobusani ponedeljak   red vožnje   Trg kralja Aleksandra   Novo groblje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima