Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

До јесени готов Коридор 10 у Грделичкој клисури

rssBookmark and Share

Грделичка клисура 12.04.2018. Јужна Србија Инфо

Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је данас да ће деоница Коридора 10 у Грделичкој клисури, у дужини од 26 километара, бити потпуно завршена до јесени, а да је могуће да већ током лета буде пуштен саобраћај у полупрофилу.

До јесени готов Коридор 10 у Грделичкој клисури

Михајловић је, након разговора са замеником председника Владе Републике Македоније Кочом Анђушевим, објаснила да ћемо до почетка туристичке сезоне већ имати завршен тај ауто-пут кроз Грделичку клисуру, при чему ће на неким деловима бити готова једна трака аутопута, а на неким и обе.

На нама је одлука да ли ћемо тако да пустимо у саобраћај или ћемо сачекати до јесени, до када ће бити све готово у пуном профилу, рекла је она, додавши да је, према подацима министарства на чијем је челу, у Грделичкој клисури проценат реализације радова од 80 до 97 одсто.

Анђушев је најавио да ће до краја априла бити завршена и пуштена у саобраћај последња деоница ауто-пута кроз Македонију, на траси Коридора 10.

У питању је деоница Демир Капија–Смоквица код Ђевђелије, дуга 28,2 километра, рекао је он, додавши да ће туристи из Србије који иду у Грчку на море моћи да путују ауто-путем од Табановаца до Ђевђелије.

На састанку је било речи и о изградњи заједничког граничног прелаза Прешево-Табановце, при чему је договорено да се убрзају припреме за изградњу тог прелаза, који ће омогућити да се све граничне и царинске процедуре обављају само у једној железничкој станици - Табановце, чиме ће се скратити време задржавања возова.

Договорили смо се да убрзамо овај пројекат, који подржава и ЕУ и да почнемо што пре, ако је могуће већ у 2019. години, да градимо заједнички гранични прелаз, будући да се већ завршава комплетна пројектно-техничка документација, рекла је Михајловић.

Она је изразила захвалност Анђушеву на подршци коју је Македонија пружала Србији у увођењу електронских грађевинских дозвола, захваљујући којој је Србија данас 10. на "Дуинг бизнис листи" по критеријуму издавања грађевинских дозвола.

Из сарадње са Македонијом произашли су и реформски закони које смо доносили и напредак Србије на тој листи Светске банке, нагласила је Михајловић, додајући да ће Србија увести и е-Катастар по угледу на Македонију.

Анђушев је рекао да је формирање јединственог граничног прелаза у станици Табановце у интересу обе земље и њених грађана, као и да је на састанку разговарано и о потенцијалном заједничком финансирању, као и о могућости да радови почну већ у 2019. години.

Он је посебно похвалио добру сарадњу са Михајловић и њену оперативност, истичући да увек пита када ће да почну радови на пројекту, а не када ћемо почети да причамо о пројектима.


#   саобраћај   ауто-пут   Зорана Михајловић   Грделичка клисура   коридор 10   Гранични прелаз   Македонија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима