Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Писац оптужен због претњи градоначелнику Ниша

rssBookmark and Share

11.05.2015. Зорица Миладиновић, Лист Данас, ЈСИ

Основно јавно тужилаштво у Нишу подигло је оптужницу против савременог српског књижевника Зорана Ћирића, алијас Магичног Ћире, због сумње да је слањем претећих порука Зорану Перишићу, градоначелнику Ниша и високом функционеру СНС-а, извршио кривично дело угрожавања сигурности, преноси Данас.

Перишић уплашен за безбедност своје породице Фото: Марко Мишић /ФоНет
Перишић уплашен за безбедност своје породице Фото: Марко Мишић /ФоНет

У оптужном предлогу наводи се да је Ћирић извршио ово кривично дело тако што је 5. децембра 2013. године послао СМС поруке са претњама Перишићу на телефоне председника Скупштине града и члана Председништва СПС-а Милета Илића, тадашњег директора Југоистока и функционера СПС Игора Новаковића, градског одборника и универзитетског професора Драгана Чорбића (СНС) и тадашњег високог функционера УРС-а Бранислава Јовановића. У порукама послатим овим владајућим политичарима, које иначе лично познаје, навео је да ће Перишића "убити" и да ће он бити "жив раскомадан", као и да ће "његова деца бити мртва", а "семе затрто". Притом их је позвао да о садржини порука обавесте градоначелника, врх својих партија, полицију, "Службу" и медије.

Перишић је, како се наводи у оптужном предлогу, приликом саслушања у својству сведока казао да због порука "није уплашен за своју безбедност", али да се "плаши за безбедност своје породице". Он је претходно за наш лист рекао да Ћирића познаје крајње површно, те да са њим није ни у каквој личној или пословној вези, нити у завади. Последњи пут су се видели почетком 2013. године, када му је као градоначелник уручио највише градско признање, награду "11. јануар", рекао је Перишић.

Ћирић је, наводи се у оптужном предлогу, негирао да је претио градоначелнику Ниша, наводећи да је овакве поруке послао руковођен "редимејд уметношћу", чији је родоначелник Марсел Дишан. Он не само да није имао било какав мотив за претње, већ их сматра подлим и кукавичким чином, а насилничко понашање потпуно је несвојствено његовој личности. Слање СМС порука био је уметнички перформанс којим је желео да тестира понашање власти и политичара у деликатним ситуацијама и односима, те то користи у романима на којима ради.

Зоран Ћирић писац, Фото: mondo.rs

- Након готово 17 месеци карамболских припрема напокон је Главни Продуцент дао дозволу да се крене са снимањем паланачког вестерна "Донесите ми главу Зорана Ћирића". И поред лоше режије, неписменог сценарија и траљавог кастинга - обећавам публици да ћу се потрудити да од ове политикантске фарсе начиним епску забаву. Хвала вођиним егзекуторима што су ми приватни живот учинили "књижевним" и натерали да идем до краја у мисији која можда и није само моја. Ипак је велика ствар за сваког правоверног писца да изађе на црту сопственим јунацима и тако оживи све своје написане приче... - рекао је Ћирић за наш лист.

Он је, иначе, аутор пет романа и више од 20 књига прича и песама, који су бележили високе позиције на бестселер листама и превођени су на више светских језика. За роман "Хобо" добио је НИН-ову награду. Међу признањима која је добио су и награда Фонда "Борислав Пекић" и награда "Бранко Радичевић". Поједини домаћи медији проглашавали су га претходних година за "највећег живог српског писца", "јединог рокенрол писца у земљи" или "српског Буковског". Он, пак, себе види као "субверзивног традиционалисту". У јавним наступима склон је оригиналним и контроверзним критикама друштва.

Новчана казна

Заменик јавног тужиоца Александар Стевановић у оптужном предлогу оцењује да су Ћирићеве СМС поруке код градоначелника Перишића изазвале узнемиреност и несигурност за себе и чланове породице. Он предлаже да се књижевнику због сумње да је Перишићу угрозио сигурност изрекне новчана казна од најмање 100.000 динара.


#   Зоран Ћирић   Зоран Перишић   Тужилаштво   Борислав Пекић   Писац   насилничко понашање   претња   Александар Стевановић   кривично дело
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима