Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Магични Ћира осуђен због претњи градоначелнику Ниша

rssBookmark and Share

16.05.2016. Бета

Књижевник Зоран Ћирић, познатији као Магични Ћира, осуђен је данас првостепеном пресудом у Основном суду у Нишу на новчану казну од 100.000 динара због угрожавања сигурности градоначелника Ниша Зорана Перишића, пише Бета.

Фото; Јужна Србија, Блиц
Фото; Јужна Србија, Блиц

Судија Основног суда у Нишу Ана Вукојичић прогласила је Ћирића кривим за кривично дело угрожавања сигурности, јер је 5. децембра 2013. године послао СМС поруке с претњама Перишићу на телефоне функционера Игора Новаковића (СПС), Драгана Чорбића (СНС), Милета Илића (СПС) и Бранислава Јовановића (Народни покрет Србије).

У тим порукама Ћирић је поручио Перишићу да ће бити "жив јавно раскомадан", да ће му "деца бити мртва, а семе затрто".

Судија Ана Вукојичић је у образложењу пресуде навела да у слању СМС порука постоје сви елементи кривичног дела. "Претње су стигле ономе коме су упућене и изазвале су узнемиреност код оштећеног", казала је Вукојичић.

Заменик основног јавног тужиоца Александар Стевановић претходно је, током изрицања завршне речи, изјавио да тужилаштво сматра да докази изведени током судјења показују да је окривљени Ћирић починио кривично дело угрожавања сигурности.

Стевановић је казао да тужилаштво тражи да окривљени буде кажњен новчаном казном од 100.000 динара.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић није присуствовао завршном рочишту, али се његов адвокат изјаснио да се придружује захтеву тужилаштва.

Писац Зоран Ћирић изјавио је током завршне речи да није крив и затражио је ослобадјајућу пресуду.

"Поруке које сам послао представљају моју приватну преписку и њихово коришћење у судском поступку представља кршење моје приватности", рекао је Ћирић и додао да није имао мотив да прети Перишићу, јер с њим није имао никакав лични нити професионални сукоб.

Ћирић је подсетио да ниједну поруку није послао директно градоначелнику Ниша.

"Поруке нису изазвале никакав страх код Перишића што јр он потврдио, а и сведоци су то рекли. Ни полиција их није узела за озбиљно, јер пошто се за поруке сазнало нико није дошао у мој стан да обави претрес, нити сам салушан у полицији", казао је Ћирић и додао да када је градоначелник њему претио "нико ништа није предузео".

Зоран Ћирић добитник је НИН-ове награде за роман "Хобо", а медју признањима које је протеклих година добијао налази се и највеће признање града Ниша "11. јануар". То признање уручио му је 2013. године градоначелник Ниша Зоран Перишић.


#   полиција   Зоран Ћирић   Зоран Перишић   Александар Стевановић   кривично дело
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима