Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почело суђење: Професори за диплому узели 5.000 евра

rssBookmark and Share

01.02.2013. Izvor: Rts

Ниједан од тројице професора нишког Факултета спорта и физичке културе против којих је у јулу, Тужилиштво покренуло поступак због сумње да су примили мито, није се појавио на главном претресу пред Општинским судом у Нишу.

Почело суђење: Професори за диплому узели 5.000 евра
Студент С.Н. добио је диплому о завршеном Факултету спорта и физичке културе у Нишу децембра 2011. године, међутим, у време када је наводно одбранио дипломски рад, био је у Америци. Тројица професора С.М., С.С. и А.Ј.  су, према наводима оптужнице, за ту услугу добили 5.000 евра.

Тужилаштво је поднело оптужни предлог против ове тројице професора којим им се ставља на терет кривично дело злоупотреба службеног положаја и за то је запрећена казна затвора до пет година", каже Ана Радивојевић, ПР Основног суда у Нишу.

Отварању главног претреса присуствовали су само адвокати оптужених. Они су саопштали да са тужилаштвом преговарају о признању кривице и одлагању кривичног гоњења.

"То је у неку руку признавање радњи које су стављене на терет оптужним предлогом. Ту је сад питање субјективног елемента, односно умишљаја ко је колико од ученика и шта знао", каже Момчило Ковачевић, адвокат оптуженог С.С.

Нови декан Факултета спорта и физичке културе Милован Братић рекао је за РТС да се, поред судског поступка, и на самом факлтету спроводи истрага. Већ је утврђено да је студент после одустајања од дипломског из предмета пливање, дипломирао на предмету рукомет два месеца пре него што је за то добио одобрење стручне комисије.

"Сви они који су одговорни, ако се уврди одговорност сносиће адекватне последице. Почев од оних који су у студентској служби дозволи да на овај начин неко брани дипломски, закључно са наставницима", каже Милован Братић, декан Факултета спорта и физичке културе.

Оптужени и тужилаштво имају два месеца да се договоре о признавању кривице, а уколикo до тога не дође главни претрес биће одржан 11. априла.

DIF u Nisu 2 nn.jpg



#   злоупотреба службеног положаја   Милован Братић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима