Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počelo suđenje: Profesori za diplomu uzeli 5.000 evra

rssBookmark and Share

01.02.2013. Izvor: Rts

Nijedan od trojice profesora niškog Fakulteta sporta i fizičke kulture protiv kojih je u julu, Tužilištvo pokrenulo postupak zbog sumnje da su primili mito, nije se pojavio na glavnom pretresu pred Opštinskim sudom u Nišu.

Počelo suđenje: Profesori za diplomu uzeli 5.000 evra
Student S.N. dobio je diplomu o završenom Fakultetu sporta i fizičke kulture u Nišu decembra 2011. godine, međutim, u vreme kada je navodno odbranio diplomski rad, bio je u Americi. Trojica profesora S.M., S.S. i A.J.  su, prema navodima optužnice, za tu uslugu dobili 5.000 evra.

Tužilaštvo je podnelo optužni predlog protiv ove trojice profesora kojim im se stavlja na teret krivično delo zloupotreba službenog položaja i za to je zaprećena kazna zatvora do pet godina", kaže Ana Radivojević, PR Osnovnog suda u Nišu.

Otvaranju glavnog pretresa prisustvovali su samo advokati optuženih. Oni su saopštali da sa tužilaštvom pregovaraju o priznanju krivice i odlaganju krivičnog gonjenja.

"To je u neku ruku priznavanje radnji koje su stavljene na teret optužnim predlogom. Tu je sad pitanje subjektivnog elementa, odnosno umišljaja ko je koliko od učenika i šta znao", kaže Momčilo Kovačević, advokat optuženog S.S.

Novi dekan Fakulteta sporta i fizičke kulture Milovan Bratić rekao je za RTS da se, pored sudskog postupka, i na samom fakltetu sprovodi istraga. Već je utvrđeno da je student posle odustajanja od diplomskog iz predmeta plivanje, diplomirao na predmetu rukomet dva meseca pre nego što je za to dobio odobrenje stručne komisije.

"Svi oni koji su odgovorni, ako se uvrdi odgovornost snosiće adekvatne posledice. Počev od onih koji su u studentskoj službi dozvoli da na ovaj način neko brani diplomski, zaključno sa nastavnicima", kaže Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičke kulture.

Optuženi i tužilaštvo imaju dva meseca da se dogovore o priznavanju krivice, a ukoliko do toga ne dođe glavni pretres biće održan 11. aprila.

DIF u Nisu 2 nn.jpg



#   zloupotreba službenog položaja   Milovan Bratić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima