Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Претње учесницима Параде поноса

rssBookmark and Share

09.09.2011. Аutor : Stefan Radović

Геј стрејт алијанса (ГСА) обавештава јавност да су на јавним местима у Београду почеле да се појављују налепнице са датумом најављене Параде поноса (2.10.2011.) на којима пише „Долазимо“ или „Стижемо“ и на којима се налазе цртежи групе хулигана који бацају Молотовљеве коктеле. Поред јавних места у Београду, промотивне фотографије ових налепница се могу наћи и на форумима десничарских и нацистичких сајтова као што су „Српски националисти“ и „Стормфронт“.

Претње учесницима Параде поноса

-За ГСА је ван сваке сумње да су у питању директне претње насиљем упућене учесницима предстојеће Параде поноса.Зато захтевамо од полиције и свих надлежних органа да хитно реагују, пронађу и процесуирају организаторе и извршиоце ове хушкачке кампање и спрече их у намери да ове претње претворе у дело. Такође, ГСА захтева од надлежних градских служби да без одлагања крену у отклањање ових налепница са зидова, телефонских говорница и других места где се налазе,Стоји у саопштењу Геј стрејт алијансе.

-Овакве или сличне претње када се ради о Паради поноса се понављају већ трећу годину за редом и упорно се игноришу од стране надлежних институција а на њиховом расветљавању се не предузимају скоро никакви кораци. ГСА зато понавља позив надлежним институцијама да се озбиљно посвете превенцији и санкционисању насиља и да посебно у периоду пред Параду поноса и на дан њеног одржавања учине све што је у њиховој моћи да се насиље које смо прошле године имали не понови,Наводи се у саопштењу.

Такође, ГСА позива све надлежне државне органе да неодложно и ефикасно крену у системску борбу против насиља чија су мета ЛГБТ особе, друге мањинске групе, али и сви други грађани нашег друштва.

 

Јанковић: Парада уз толеранцију  !

 

Саша Јанковић заштитник грађана рекао је да се нада да ће толеранција и прихватање различитости у друштву заживети у већој мери током одржавања Параде.

-Уместо да енергију и време потребну за решавање других отворених питања усмеримо на то, ми изнова дискутујемо о нечему што нигде у свету више није спорно, казао је Јанковић.

Он је додао да припадници ЛГБТ популације имају могућност да остварују своје право гарантовано законом и Уставом користе, а да при том не угрожавају туђа права, као и да нико од њих не може бити ограничаван у остваривању права.

-Ми као друштво дужни смо да им помогнемо да та своја права остваре, казао је заштитник грађана.

-Није узрок проблема онај ко жели да оствари своје право, већ они који намеравају да га лише живота насиљем зато што постоји, казао је омбудсман додајући да је ЛГБТ популација једина група у Србији којој се, када жели да покаже јавно да постоји, прети уништењем и физичким насиљем.

Он је подсетио да постоје и друге групе људи који су у тежем положају, а чија се права теже крше него њихова.
Јанковић је указао и да се закони морају спроводити и онда када то није популарно.

-Ако ћемо спроводити законе само онда када нам то доноси популарност и када то ништа не кошта, тако законе може спроводити свако. Мислим да нам као држави и друштву недостаје одлучност да законе, владавину права, поштовање људских права спроводимо и онда када то није популарно, казао је Јанковић.

Он је напоменуо да је разговарао да представницима ЛГБТ популације и да су му пренели да су у разговору са свим надлежним органима добили уверавања да ће њихова права бити поштована.

Такође је указао на то да су припадници полиције показали да су спремни да гарантују остваривање права грађана и да могу да обезбеде мир и ред на улицама града.

-Надамо се да ће толеранција, разумевање и прихватање чињеница заживети у већој мери и да ове године нећемо имати ексцесне ситуације као прошле године", закључио је Јанковић, који је подржао одржавање "Параде поноса" у Београду у октобру прошле године.

Овогодишња "Парада поноса" у Београду биће одржана 2. октобра, а место на којем ће се припадници ЛГБТ популације тог дана окупити још није саопштено.

Тема предстојеће манифестације биће "Подршка унутар породице", а скуп ће бити одржан по прошлогодишњој шеми - први ће бити поздравни део на коме се очекује присуство личности из јавног и политичког живота, затим следи шетња учесника кроз град и концерт.


#   претње   Саша Јанковић   заштитник грађана   Парада поноса   фотографије   популација
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима