Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Рекорд : 4,09 промила алкохола

rssBookmark and Share

04.01.2012. Аutor : M.Maksimović , S.Radović |

Албанац из села Жујинце код Прешева, са 4,09 промила алкохола у крви, апсолутни је рекордер у вожњи аутомобила у пијаном стању на југу Србије.

Рекорд : 4,09 промила алкохола

Код њега су ову количину алкохола утврдили припадници одељења саобраћајне полиције из Врања, 8. августа прошле године, око поноћи, док се аутомобилом из Прешева враћао кући у село Жујинце, рекао је Томислав Спасић, вршилац дужности начелника одељења саобраћајне полиције у Врању.

-Возаћ је био свестан кривице, није пружао отпор, сарађивао је, а након задржавања и трежњења приведен је судији Прекршајног суда у Прешеву, рекао је Спасић и додао да су против њега предузете све законске мере.


Алкохол штетнији од свих дрога !

 

Британски медицински журнал објавио је резултате најновијег истраживанај по коме је алкохол проглашен за најштетнији на листи од 20 различитих дрога.

Тим стручњака који је истраживао физичке, психолошке и социолошке проблеме узроковане различитим опојним средствима, дошао је до закључка да је алкохол најштетнији у тој групи.

На скали штетности коју су формирали стручњаци посебно за ово истраживање, алкохол је од 1 до 100, доспео на сам врх, са 72 поена. Ово значи да је алкохол скоро три пута штетнији од кокаина и цигарета.

Хероин, крек, кокаин метафетамин су најштетнији за појединца који их конзумира. Студија је показала да су алкохол, хероин и кокаин најштетнији опијати за друге људе тј. околину. Ово значи да алкохол има штетне последице по друштво, и у томе се налази испред свих опијата.

Истраживачи су напоменули да висина законског кажњавања за поседовање и диловање различитих врста опијата немају много реалне везе, са оним колико су они заиста штетни. Иако се не залажу да се забране сва алкохолна пића, научници сматрају да би државе требало да се позабаве проблемом алкохолизма и едукацијом младих. (преноси ЦНН)

Примера ради, у Македонији од 2008. године, алкохол не може да се продаје на трафикама и бензиским пумпама, а могу да га продају само лиценциране продавнице (које за ту лиценцу плате). Продаја алкохола, осим у ресторанима, забрањена је у периоду од 19х до 06х.

( S.Radović )


#   рекорд   алкохолна пића
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима