Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кон: Ванредно стање нема алтернативу, иначе ћемо пући

Bookmark and Share

02.03.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да је медицински део Кризног штаба предложио ванредно стање и затварање свега осим апотека, прехрамбених радњи и пумпа. Истиче да ванредно стање нема алтернативу "иначе ћемо пући к'о звечка".

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да резултат једино може дати потпуно спречавање контаката.

"Овакве мере које су биле преко викенда нису оно што је медицински део Кризног штаба тражио, далеко оштрије смо тражили, да све буде затворено осим прехране, апотека и пумпи, да би се схватила ситуација, не само ради схватања већи ради тога да се прекине ланац трансмисије", наглашава Кон.

Истиче да ванредно стање нема алтернативу.

"Медицински део Кризног штба не може ни на који начин другачије да предлаже, сву тежину одговорнсти мора да преузме читаво друштво, медицински део јасно зна да је оваква мера економски удар, али без обзира на то, то је мера која штити животе, и то морамо отворено и јавно да кажемо. Предлог је да мора да се забране незаштићени контакти иначе ћемо пукнути к'о звечка и тек тада ће бити јасно шта то значи кад пукне здравствени систем", рекао је епидемиолог.

Члан Кризног штаба каже да је више пута наглашавао да ће значај ванредног стања да се хвати тек у наредном периоду.

"Суштина је што читава Европа то није схватила на тај начин како је било неопходно, биће анализа, размена мишљења, можда ће то личити на препуцавања, али то је неопходно, то преиспитивање, не ради историје него знања у будућности како се понашати у случним ситуацијама", наводи Кон.

"Угрожена нам је вакцинација" 

Указује да оно што тражи медицински део Кризног штаба на крају испадне да то подразумева ванредно стање и полицијски час.

"Међутим, полицијски час може да буде непрекидан, временски ограничен, о томе није било речи, нити је потребно у овом тренутку, веома значајна је одлука да ли ће бити ванредног стања или не. Не може група од 10 лекара, не може та група да одлучи о ванредном стању. Ми смо предочили шта је неопходно, ова ситуација није наивна", наглашава Кон.

Напомиње да нам је због ширења вируса угрожена вакцинација на овај начин.

"Исти људи који су били у црвеној зони сада раде на вакцинацији, не можете једно и друго, исцрпљеност је изван свих граница, не може то више да се толерише", наглашва Кон.

"Британски сој не доминира, али јасно да је ту"

Људи морају да схвате да ово није никаква игра, наглашава Кон. 

"Постоји мали проценат људи који угрожава све остале и у таквој ситуацији се човек осећа фрустрирано јер ни инспекције које се сатиру на терену не могу то да постигну, не може сваки човек да има свог полицајца, мора да има нешто у свести. Ако се не разуме да је ово смртна болест... Вирус је свуда око нас, нико не разуме кад се каже да је вирус у циркулацији", наводи епидемиолог.

Указује да имамо доказано присуство британског соја вируса али да је, каже, интересантно да не желимо да слушамо шта се дешава – далеко већи и јачи потенцијал вируса.

"Мере су исте али без обзира на то, са истим мерама ће далеко ефикасније да се преноси, очекујем да ће то да се покаже код нас. Не домирина али је јасно да је ту. Рекао сам својевремено да ће пораст показати његово присуство", наводи Кон.


#   ванредно стање   ванредна ситуација   привремене мере   Коронавирус   Предраг Кон
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима