Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лабораторија у Лесковцу добила донацију од 90.000 евра

rssBookmark and Share

Лесковац 08.09.2016.

Служба лабораторије Дома здравља Лесковац добила је три апарата у укупној вредности од 90 000 евра, којима ће квалитет услуга ове службе бити подигнут на виши ниво.

Лабораторија у Лесковцу добила донацију од 90.000 евра

Прва донација је биохемијски анализатор Олимпус АУ 680 који је један од најсавременијих апарата овог типа и намењен је одређивању биохемијских параметара у крви. Захваљујући њему лабораторија ће моћи да ради 680 анализа за један сат, уз минималну потрошњу реагенаса. Другу донацију чине два анализатора за одређивање вредности седиментација који су значајни јер прве резултате избацују већ пет минута након укључивања, обрађују 180 узорака за један сат и нису потребни реагенси за њихов рад. Велика предност је и та што они мере вредности из узорка за крвну слику па се узима мање крви пацијентима.

- Једино нам остаје набавка анализатора урина чиме бисмо комплетно заокружили опрему на Служби лабораторије - рекао је Захарије Захаријев, начелник службе.

У протекле три године вредност улагања у лесковачки Дом здравља, узимајући у обзир издвајања града Лесковца, Фонда за здравствено осигурање, али и приватне донације, износи 800 000 евра.

- Компанија Суперлаб пре две године истој овој служби поклонила је два савремена апарата за хематолошке анализе. Компанија Јура је Дому здравља донирала колор доплер апарат, док смо уз донацију Владе Швајцарске и учешће града након неколико деценија набавили и нови рендген апарат - навео је Славиша Божић, директор Дома здравља.

- Веома ми је драго што привредници имају развијену свест о друштвено одговорном понашању и што континуирано помажу област здравства, у којој увек има простора за нова улагања - рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Први апарат је поклон фирме Маклер из Београда, док је друга два анализатора донирала фирма Промедија из Кикинде.


#   Лесковац   Дом здравља   Горан Цветановић   Швајцарска   Јура   Славиша Божић   донација   лабораторија   Дом здравља Лесковац
@CvetanovicG @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима