Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Laboratorija u Leskovcu dobila donaciju od 90.000 evra

rssBookmark and Share

Leskovac 08.09.2016.

Služba laboratorije Doma zdravlja Leskovac dobila je tri aparata u ukupnoj vrednosti od 90 000 evra, kojima će kvalitet usluga ove službe biti podignut na viši nivo.

Laboratorija u Leskovcu dobila donaciju od 90.000 evra

Prva donacija je biohemijski analizator Olimpus AU 680 koji je jedan od najsavremenijih aparata ovog tipa i namenjen je određivanju biohemijskih parametara u krvi. Zahvaljujući njemu laboratorija će moći da radi 680 analiza za jedan sat, uz minimalnu potrošnju reagenasa. Drugu donaciju čine dva analizatora za određivanje vrednosti sedimentacija koji su značajni jer prve rezultate izbacuju već pet minuta nakon uključivanja, obrađuju 180 uzoraka za jedan sat i nisu potrebni reagensi za njihov rad. Velika prednost je i ta što oni mere vrednosti iz uzorka za krvnu sliku pa se uzima manje krvi pacijentima.

- Jedino nam ostaje nabavka analizatora urina čime bismo kompletno zaokružili opremu na Službi laboratorije - rekao je Zaharije Zaharijev, načelnik službe.

U protekle tri godine vrednost ulaganja u leskovački Dom zdravlja, uzimajući u obzir izdvajanja grada Leskovca, Fonda za zdravstveno osiguranje, ali i privatne donacije, iznosi 800 000 evra.

- Kompanija Superlab pre dve godine istoj ovoj službi poklonila je dva savremena aparata za hematološke analize. Kompanija Jura je Domu zdravlja donirala kolor dopler aparat, dok smo uz donaciju Vlade Švajcarske i učešće grada nakon nekoliko decenija nabavili i novi rendgen aparat - naveo je Slaviša Božić, direktor Doma zdravlja.

- Veoma mi je drago što privrednici imaju razvijenu svest o društveno odgovornom ponašanju i što kontinuirano pomažu oblast zdravstva, u kojoj uvek ima prostora za nova ulaganja - rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Prvi aparat je poklon firme Makler iz Beograda, dok je druga dva analizatora donirala firma Promedija iz Kikinde.


#   Leskovac   Dom zdravlja   Goran Cvetanović   Švajcarska   Jura   Slaviša Božić   donacija   laboratorija   Dom zdravlja Leskovac
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima