Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац: Обележена градска слава

rssBookmark and Share

Лесковац 09.06.2014. Извор: Р.Лесковац

Лесковац и Саборни храм Свете Тројице, данас, другог дана Духова, прослављају градску и славу цркве. Прослава празника почела је Светом архијерејском литургијом коју је, уз саслужење свештенства, служио Његово Преосвештенство владика нишки Господин Јован.

Лесковац: Обележена градска слава

Служби су, поред великог броја верника, присуствовали градоначелник Горан Цветановић са сарадницима, као и представници Војске Србије. Молитвена литија са иконама и барјацима прошла је улицама Лесковца.  У градском парку освештано је записно дрво, а у порти цркве обављен је чин резања колача.      

Предајом славског колача градоначелнику Цветановићу, председница Кола Српских сестара, Снежана Николић, симболично је предала славу за наредну годину. Након културно – забавног програма, који је по први пут извео КУД  „Преподобна мати Ангелина“, честитајући празник, Епископ нишки пожелео је народу и граду заштиту Светог Духа. Он је рекао да је благовест Духа Светога дошла и до Лесковца у којем се дар преноси са генерације на генерацију. Владика Јован казао је да је важно сачувати духовно биће народа, памет расуђивања који је дар Духа Светога.  

Епископ нишки Јован обишао је данас са градоначелником Лесковца Гораном Цветановићем и његовим сарадницима храм Светог Симеона Мироточивог у Дубочици. Том приликом, градоначелник Цветановић  истакао је  да ће девет година након постављања камена темељца, у року од 90 дана и спољашност храма бити завршена.

Наш народ је и у најтежим временима градио цркве, а ове године, када се обележава 900 година од рођења светог Симеона Мироточивог, приличи да се мало више уради, казао је владика нишки Јован.

Епископ нишки у пратњи свештенства и градоначелника Цветановића посетио је данас  и лесковачко Народно позориште. Градоначелник је и званично предао запосленима и грађанима обновљено позоришно здање, а епископ је дао свој благослов.

Обележавање градске славе настављено је потом у свечаној сали града, где је обављен чин резања славског колача. У својој беседи, епископ нишки Јован, нагласио је да се мудрост оних који руководе огледа у препознавању и подстицању људских квалитета.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић подсетио је да је у ранијем периоду обележавање градске славе повремено било прекидано, а да је данас посебно изражена повезаност народа и цркве.

Прослава градске и храмовне славе настављена је у црквеном конаку.

wwww.mcleskovac.com


#   Лесковац   Горан Цветановић   епископ   Ана Николић   слава   Владика нишки Јован   Народно позориште   храм Светог Симеона Мироточивог
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима