Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovac: Obeležena gradska slava

rssBookmark and Share

Leskovac 09.06.2014. Izvor: R.Leskovac

Leskovac i Saborni hram Svete Trojice, danas, drugog dana Duhova, proslavljaju gradsku i slavu crkve. Proslava praznika počela je Svetom arhijerejskom liturgijom koju je, uz sasluženje sveštenstva, služio Njegovo Preosveštenstvo vladika niški Gospodin Jovan.

Leskovac: Obeležena gradska slava

Službi su, pored velikog broja vernika, prisustvovali gradonačelnik Goran Cvetanović sa saradnicima, kao i predstavnici Vojske Srbije. Molitvena litija sa ikonama i barjacima prošla je ulicama Leskovca.  U gradskom parku osveštano je zapisno drvo, a u porti crkve obavljen je čin rezanja kolača.      

Predajom slavskog kolača gradonačelniku Cvetanoviću, predsednica Kola Srpskih sestara, Snežana Nikolić, simbolično je predala slavu za narednu godinu. Nakon kulturno – zabavnog programa, koji je po prvi put izveo KUD  „Prepodobna mati Angelina“, čestitajući praznik, Episkop niški poželeo je narodu i gradu zaštitu Svetog Duha. On je rekao da je blagovest Duha Svetoga došla i do Leskovca u kojem se dar prenosi sa generacije na generaciju. Vladika Jovan kazao je da je važno sačuvati duhovno biće naroda, pamet rasuđivanja koji je dar Duha Svetoga.  

Episkop niški Jovan obišao je danas sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem i njegovim saradnicima hram Svetog Simeona Mirotočivog u Dubočici. Tom prilikom, gradonačelnik Cvetanović  istakao je  da će devet godina nakon postavljanja kamena temeljca, u roku od 90 dana i spoljašnost hrama biti završena.

Naš narod je i u najtežim vremenima gradio crkve, a ove godine, kada se obeležava 900 godina od rođenja svetog Simeona Mirotočivog, priliči da se malo više uradi, kazao je vladika niški Jovan.

Episkop niški u pratnji sveštenstva i gradonačelnika Cvetanovića posetio je danas  i leskovačko Narodno pozorište. Gradonačelnik je i zvanično predao zaposlenima i građanima obnovljeno pozorišno zdanje, a episkop je dao svoj blagoslov.

Obeležavanje gradske slave nastavljeno je potom u svečanoj sali grada, gde je obavljen čin rezanja slavskog kolača. U svojoj besedi, episkop niški Jovan, naglasio je da se mudrost onih koji rukovode ogleda u prepoznavanju i podsticanju ljudskih kvaliteta.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio je da je u ranijem periodu obeležavanje gradske slave povremeno bilo prekidano, a da je danas posebno izražena povezanost naroda i crkve.

Proslava gradske i hramovne slave nastavljena je u crkvenom konaku.

wwww.mcleskovac.com

Komentara: 0


#   Leskovac   Goran Cvetanović   episkop   Ana Nikolić   slava   Vladika niški Jovan   Narodno pozorište   hram Svetog Simeona Mirotočivog
@CvetanovicG @


 


[ Dodaj komentar ]