Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обележена годишница пробоја логора на Црвеном крсту

rssBookmark and Share

Ниш 12.02.2023. Јужна Србија Инфо

Полагањем венаца, поменом, одавањем поште жртвама у логору на Црвеном крсту, обележена је 81 година од када је група од 147 логораша покушала пробој из логора. Тада је побегло 105 логораша, а страдала су 42. Укупно је током Другог светског рата у логору било заточено више од 30.000 људи, а више од 10 хиљада је стрељано на Бубњу, док је велики број био интерниран.

Обележена годишница пробоја логора на Црвеном крсту

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски рекла је да је Логор био место смрти, деструкције и расне, верске и националне мржње и истакла да је сада то једно од места нашег поноса, пркоса и борбе за слободом. Бранко Бјеговић и Милка Протић, то нису само насеља, улице Анете Андрејевић, Наде Томић, Здравке Вучковић су нека од бројних места нашег страдања, али и херојства и поноса. Зато чувајмо споменике. Не скрнавимо их, не шарајмо по зидовима плача, бола и туге. Не понижавајмо хероје, не ругајмо се сами себи, већ подижимо нове у част и славу онима којима још увек дугујемо, изјавила је градоначелница, говорећи на комеморативном скупу.

Она је поручила да су пред нашом државом тешка времена и велики изазови, али да Србија жели мир и стабилност, да то не представља страх, ни слабост, већ показује солидарност и жељу за сарадњом.

Председник Савеза удружења народноослободилачких ратова Градске општине Црвени Крст Момчило Јовић рекао је да су логораши 1942. године извели храбар и тада јединствен пробој у Европи.

Никада не смемо да престанемо да наглашавамо чињенице и злочине над нашим народом у целом 20. Веку. Ако престанемо, изгубићемо слободу и бићемо саучесници злочина, поручио је он.

Венце у спомен комплексу положиле су делегације Војске Србије, Града Ниша, Нишавског управног округа, Полицијске управе, градских општина, Врховни рабин Србије Исак Асиел, представници ромске заједнице, удружења која негују традиције ослободилачких ратова, потомци.


#   Ниш   пробој   Логор на Црвеном крсту
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима