Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeležena godišnica proboja logora na Crvenom krstu

rssBookmark and Share

Niš 12.02.2023. Južna Srbija Info

Polaganjem venaca, pomenom, odavanjem pošte žrtvama u logoru na Crvenom krstu, obeležena je 81 godina od kada je grupa od 147 logoraša pokušala proboj iz logora. Tada je pobeglo 105 logoraša, a stradala su 42. Ukupno je tokom Drugog svetskog rata u logoru bilo zatočeno više od 30.000 ljudi, a više od 10 hiljada je streljano na Bubnju, dok je veliki broj bio interniran.

Obeležena godišnica proboja logora na Crvenom krstu

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je Logor bio mesto smrti, destrukcije i rasne, verske i nacionalne mržnje i istakla da je sada to jedno od mesta našeg ponosa, prkosa i borbe za slobodom. Branko Bjegović i Milka Protić, to nisu samo naselja, ulice Anete Andrejević, Nade Tomić, Zdravke Vučković su neka od brojnih mesta našeg stradanja, ali i herojstva i ponosa. Zato čuvajmo spomenike. Ne skrnavimo ih, ne šarajmo po zidovima plača, bola i tuge. Ne ponižavajmo heroje, ne rugajmo se sami sebi, već podižimo nove u čast i slavu onima kojima još uvek dugujemo, izjavila je gradonačelnica, govoreći na komemorativnom skupu.

Ona je poručila da su pred našom državom teška vremena i veliki izazovi, ali da Srbija želi mir i stabilnost, da to ne predstavlja strah, ni slabost, već pokazuje solidarnost i želju za saradnjom.

Predsednik Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Gradske opštine Crveni Krst Momčilo Jović rekao je da su logoraši 1942. godine izveli hrabar i tada jedinstven proboj u Evropi.

Nikada ne smemo da prestanemo da naglašavamo činjenice i zločine nad našim narodom u celom 20. Veku. Ako prestanemo, izgubićemo slobodu i bićemo saučesnici zločina, poručio je on.

Vence u spomen kompleksu položile su delegacije Vojske Srbije, Grada Niša, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave, gradskih opština, Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, predstavnici romske zajednice, udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova, potomci.


#   Niš   proboj   Logor na Crvenom krstu
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima