Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Патријарх Порфирије враћен са административног прелаза Мердаре

rssBookmark and Share

Мердаре 26.12.2022. Јужна Србија Инфо

Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија, који је по редовном програму требало да данас у поподневним часовима стигне у седиште Српске православне Цркве, манастир Пећку Патријаршију, данас око 14.30 на административном прелазу Мердаре су зауставили органи власти у Приштини и саопштили да му је забрањен улазак у Покрајину, пише у саопштењу СПЦ.

Са становишта људских права и верских слобода било ког човека, оваква одлука је неразумна и апсолутно неприхватљива.

Патријарх апелује на оне факторе који имају реалну власт на Косову и Метохији да, у складу са њиховим прокламовањем људских права и слобода, на делу покажу да таквих основних права и слобода нису лишени српски народ и његова Црква. То значи да се, на  подручју на коме имају пуну  контролу, поглавару Српске  православне цркве омогући богослужење у првом, актуелном и историјском седишту Српске православнецЦркве. То богослужење је молитва за сав свет, за све људе, а пре свега за локалну заједницу, за Србе и Албанце, за помирење и мир међу њима.

Патријарх зна да је српски народ, посебно на Косову и Метохији, са великим огорчењем примио ову вест, али апелује да се не дозволи да ова провокација постане изговор за даље угрожавање нашег народа и његових светиња. Патријарх неће оставити свој народ и учиниће све што је могуће да се са њим сретне и да се са њим заједно помоли Богу што пре буде могуће, додају у саопштењу.


#   СПЦ   Косово и Метохија   Мердаре   административна линија   Патријарх Порфирије   административни прелаз
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима