Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Patrijarh Porfirije vraćen sa administrativnog prelaza Merdare

rssBookmark and Share

Merdare 26.12.2022. Južna Srbija Info

Njegovu Svetost Patrijarha srpskog g. Porfirija, koji je po redovnom programu trebalo da danas u popodnevnim časovima stigne u sedište Srpske pravoslavne Crkve, manastir Pećku Patrijaršiju, danas oko 14.30 na administrativnom prelazu Merdare su zaustavili organi vlasti u Prištini i saopštili da mu je zabranjen ulazak u Pokrajinu, piše u saopštenju SPC.

Sa stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka, ovakva odluka je nerazumna i apsolutno neprihvatljiva.

Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova Crkva. To znači da se, na  području na kome imaju punu  kontrolu, poglavaru Srpske  pravoslavne crkve omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske pravoslavnecCrkve. To bogosluženje je molitva za sav svet, za sve ljude, a pre svega za lokalnu zajednicu, za Srbe i Albance, za pomirenje i mir među njima.

Patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja. Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće, dodaju u saopštenju.


#   SPC   Kosovo i Metohija   Merdare   administrativna linija   Patrijarh Porfirije   administrativni prelaz
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima