Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Афера ''Метла'' ће ускоро бити расветљена

rssBookmark and Share

Куршумлија 23.08.2012. Autor :Agencija TANJUG - S.R.

Општински одбор Демократске странке у Куршумлији негирао је данас да су чланови те странке добровољно пристали на такозване јавне, а у ствари принудне радове у том граду.

Афера ''Метла'' ће ускоро бити расветљена

Заменик председника општине Куршумлија и први човек СНС-а Јовица Ðиновић рекао је да су чланови ДС-а запослени у општинској управи и јавним предузећима добровољно прихватили да чисте град и да их нико на то није присилио.

Из локалног ДС-а тврде да то није тачно и да је лако проверити да ли је бар један члан СНС-а учествовао у овим принудним радовима.

У саопштењу ДС-а се наводи да нова општинска власт у Куршумлији, коју чини коалиција СНС-ДСС организује такозване јавне радове за уређење града у којима су под претњом отказа били приморани да учествују чланови ДС-а у Куршумлији који су запослени у општинској управи и јавним предузећима.

- Ради се о ад хок радовима који немају никаквог законског основа.Током ових, принудних радова члан ДС-а Велислав Милосављевић доживео је тешку повреду кука и заказана му је хитна операција. Практично, општинска власт, коју чини коалиција СНС-ДСС, формирала је „кажњеничку радну јединицу“, која за циљ има искључиво обрачун са политичким неистомишљеницима, односно члановима ДС-а у Куршумлији - наводе из локалног ДС-а.

Напомиње се и да су директори јавних предузећа у Куршумлији упутили нове претње онима који су давали изјаве у медијима.

У саопштењу се наводи да је данас поново ангажован један број запослених у јавном предузећу „Спортски центар“ за чишћење града.

ОО ДС у Куршумлији тражи од надлежних државних органа да хитно реагују и зауставе незаконито понашање општинских функционера и директора јавних предузећа из редова СНС-а, који већ месец дана шиканирају и прогоне чланова ДС-а у Куршумлији организацијом такозваних јавних, а заправо принудних радова, јер су тиме угрожена не само њихова радна права, већ и основна људска права.

Ове наводе ДС-а је одбацила председница општинског одбора Демократске странке Србије (ДСС) у Куршумлији Уранија Петровић.

 

На мети локалних Демократа и новинарЈужне Србије

Новинару портала www.juznasrbija.info који је само преносио изјаве заменика предсеника општине Куршумлије Јовице Ђиновића и скеретара Српске напредне странке (СНС) Виолете Јаковљевић у којима се између осталог наводи да у Куршумлији нема никаквог  принудног рада одмах су упућени деманти од стране локалних Демократа.

 

Омбудсман проверава "принудни рад"

Заштитник грађана Саша Јанковић је за Б92 рекао да је одлучио да у петак пошаље своје сараднике у Куршумлију, с обзиром на тежину навода који су се чули у јавности о евентуалним кршењима права запослених у локалној управи, иако званична притужба није поднета.

Истовремено је обавестио представнике свих политичких партија, па и ДС, чија га је потпредседница Јелена Триван позвала да реагује, да је принцип заштитника грађана да поступа у складу са законом, а не преко медија.

Заштита права коју омбудсман пружа важи подједнако, под истим условима, за све грађане, а изношење притужби преко медија, а не на законом утврђен начин, може бити контрапродуктивно и не доприноси нити бржем решавању проблема нити очувању независности неполитичких институција, наводи се у изјави Јанковића.

Јанковић каже да ће и од Инспекције рада, органа првенствено задуженог за ту материју, тражити информације о случају. Он верује да ће ситуација ускоро бити разјашњена.

"Верујем да ће се ускоро знати да ли су заиста људи у локланим органима у Куршумлији изложени нехуманом и нечовечном раду односно пре свега понижавању на радно месту или је у питању нешто друго. Пре конкретних информација са терена не желим да дајем никакве оцене."

ВИДЕО :

 

video...

Коментара: 0


#   Куршумлија   Уранија Петровић   афера   Саша Јанковић   заштитник грађана   људска права   спортски центар   принудни рад   Јелена Триван
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима