Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Afera ''Metla'' će uskoro biti rasvetljena

rssBookmark and Share

Kuršumlija 23.08.2012. Autor :Agencija TANJUG - S.R.

Opštinski odbor Demokratske stranke u Kuršumliji negirao je danas da su članovi te stranke dobrovoljno pristali na takozvane javne, a u stvari prinudne radove u tom gradu.

Afera ''Metla'' će uskoro biti rasvetljena

Zamenik predsednika opštine Kuršumlija i prvi čovek SNS-a Jovica Ðinović rekao je da su članovi DS-a zaposleni u opštinskoj upravi i javnim preduzećima dobrovoljno prihvatili da čiste grad i da ih niko na to nije prisilio.

Iz lokalnog DS-a tvrde da to nije tačno i da je lako proveriti da li je bar jedan član SNS-a učestvovao u ovim prinudnim radovima.

U saopštenju DS-a se navodi da nova opštinska vlast u Kuršumliji, koju čini koalicija SNS-DSS organizuje takozvane javne radove za uređenje grada u kojima su pod pretnjom otkaza bili primorani da učestvuju članovi DS-a u Kuršumliji koji su zaposleni u opštinskoj upravi i javnim preduzećima.

- Radi se o ad hok radovima koji nemaju nikakvog zakonskog osnova.Tokom ovih, prinudnih radova član DS-a Velislav Milosavljević doživeo je tešku povredu kuka i zakazana mu je hitna operacija. Praktično, opštinska vlast, koju čini koalicija SNS-DSS, formirala je „kažnjeničku radnu jedinicu“, koja za cilj ima isključivo obračun sa političkim neistomišljenicima, odnosno članovima DS-a u Kuršumliji - navode iz lokalnog DS-a.

Napominje se i da su direktori javnih preduzeća u Kuršumliji uputili nove pretnje onima koji su davali izjave u medijima.

U saopštenju se navodi da je danas ponovo angažovan jedan broj zaposlenih u javnom preduzeću „Sportski centar“ za čišćenje grada.

OO DS u Kuršumliji traži od nadležnih državnih organa da hitno reaguju i zaustave nezakonito ponašanje opštinskih funkcionera i direktora javnih preduzeća iz redova SNS-a, koji već mesec dana šikaniraju i progone članova DS-a u Kuršumliji organizacijom takozvanih javnih, a zapravo prinudnih radova, jer su time ugrožena ne samo njihova radna prava, već i osnovna ljudska prava.

Ove navode DS-a je odbacila predsednica opštinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) u Kuršumliji Uranija Petrović.

 

Na meti lokalnih Demokrata i novinarJužne Srbije

Novinaru portala www.juznasrbija.info koji je samo prenosio izjave zamenika predsenika opštine Kuršumlije Jovice Đinovića i skeretara Srpske napredne stranke (SNS) Violete Jakovljević u kojima se između ostalog navodi da u Kuršumliji nema nikakvog  prinudnog rada odmah su upućeni demanti od strane lokalnih Demokrata.

 

Ombudsman proverava "prinudni rad"

Zaštitnik građana Saša Janković je za B92 rekao da je odlučio da u petak pošalje svoje saradnike u Kuršumliju, s obzirom na težinu navoda koji su se čuli u javnosti o eventualnim kršenjima prava zaposlenih u lokalnoj upravi, iako zvanična pritužba nije podneta.

Istovremeno je obavestio predstavnike svih političkih partija, pa i DS, čija ga je potpredsednica Jelena Trivan pozvala da reaguje, da je princip zaštitnika građana da postupa u skladu sa zakonom, a ne preko medija.

Zaštita prava koju ombudsman pruža važi podjednako, pod istim uslovima, za sve građane, a iznošenje pritužbi preko medija, a ne na zakonom utvrđen način, može biti kontraproduktivno i ne doprinosi niti bržem rešavanju problema niti očuvanju nezavisnosti nepolitičkih institucija, navodi se u izjavi Jankovića.

Janković kaže da će i od Inspekcije rada, organa prvenstveno zaduženog za tu materiju, tražiti informacije o slučaju. On veruje da će situacija uskoro biti razjašnjena.

"Verujem da će se uskoro znati da li su zaista ljudi u loklanim organima u Kuršumliji izloženi nehumanom i nečovečnom radu odnosno pre svega ponižavanju na radno mestu ili je u pitanju nešto drugo. Pre konkretnih informacija sa terena ne želim da dajem nikakve ocene."

VIDEO :

 

video...

Komentara: 0


#   Kuršumlija   Uranija Petrović   afera   Saša Janković   zaštitnik građana   ljudska prava   sportski centar   prinudni rad   Jelena Trivan
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima