Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Албанци с југа Србије за учешће у дијалогу

rssBookmark and Share

19.08.2012. Autor : Agencija TANJUG

Покрет за демократски прогрес (ПДП) Јонуза Муслиуа подржава наставак политичког дијалога Београда и Приштине, али, како је данас саопстила та странка, сматра неопходним присуство легитимних представника Албанаца Бујановца, Прешева и Медвеђе у приштинском преговарачком тиму.

Албанци с југа Србије за учешће у дијалогу

"Системска дискриминација Албанаца Прешевске долине од стране власти у Београду, селективна правда која нам се отуда нуди и вишегодишња политичка и економска нестабилност у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи, морају бити тема тог дијалога", наведено је у саопштењу ПДП, које је потписао Муслиу.

За дијалог Београда и Приштине ПДП обема странама нуди питања која би се, како оцењује та странка, морала наћи за преговарачким столом, јер је њихово решење предуслов за миран живот Срба и Албанаца на југу Србије.

"Интеграција Албанаца у институције система, пуна интеграција бивших припадника Ослободилачке војске Прешева, Медбеђе и Бујановца (УВПМБ) у политичке и економске токове, демилитаризација Прешевске долине, повратак интерно расељених лица са Косова и јачање институција локалне самоуправе, основна су питања која траже одговоре преговарачких тимова“, наводи ПДП.

У саопштењу се додаје да преговарачи Београда и Приштине морају заузети став о степену економске развијености региона, отварању нових радних места и реФорми образовања на темељима међународних стандарда.
 

ПДП сматра да је општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа природно место у саставу Косова, где су биле све до 1945. године, када су их, како наводи та странка, српски комунисти "заменили" за општине Лепосавић и Зубин Поток.

"Бројна нерешена питања Албанаца Прешевске долине, која имају подршку многих међународних организација, а пре свих НАTО, ОЕБС и Савета Европе, захтевају решења искључиво уз присуство међународне заједнице, чиме ће се окончати дугогодишња политичка и економска нестабилност целог региона", наводи ПДП.
 


#   Албанци   ОЕБС   Зубин Поток
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима