Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Albanci s juga Srbije za učešće u dijalogu

rssBookmark and Share

19.08.2012. Autor : Agencija TANJUG

Pokret za demokratski progres (PDP) Jonuza Musliua podržava nastavak političkog dijaloga Beograda i Prištine, ali, kako je danas saopstila ta stranka, smatra neophodnim prisustvo legitimnih predstavnika Albanaca Bujanovca, Preševa i Medveđe u prištinskom pregovaračkom timu.

Albanci s juga Srbije za učešće u dijalogu

"Sistemska diskriminacija Albanaca Preševske doline od strane vlasti u Beogradu, selektivna pravda koja nam se otuda nudi i višegodišnja politička i ekonomska nestabilnost u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, moraju biti tema tog dijaloga", navedeno je u saopštenju PDP, koje je potpisao Musliu.

Za dijalog Beograda i Prištine PDP obema stranama nudi pitanja koja bi se, kako ocenjuje ta stranka, morala naći za pregovaračkim stolom, jer je njihovo rešenje preduslov za miran život Srba i Albanaca na jugu Srbije.

"Integracija Albanaca u institucije sistema, puna integracija bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Preševa, Medbeđe i Bujanovca (UVPMB) u političke i ekonomske tokove, demilitarizacija Preševske doline, povratak interno raseljenih lica sa Kosova i jačanje institucija lokalne samouprave, osnovna su pitanja koja traže odgovore pregovaračkih timova“, navodi PDP.

U saopštenju se dodaje da pregovarači Beograda i Prištine moraju zauzeti stav o stepenu ekonomske razvijenosti regiona, otvaranju novih radnih mesta i reFormi obrazovanja na temeljima međunarodnih standarda.
 

PDP smatra da je opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa prirodno mesto u sastavu Kosova, gde su bile sve do 1945. godine, kada su ih, kako navodi ta stranka, srpski komunisti "zamenili" za opštine Leposavić i Zubin Potok.

"Brojna nerešena pitanja Albanaca Preševske doline, koja imaju podršku mnogih međunarodnih organizacija, a pre svih NATO, OEBS i Saveta Evrope, zahtevaju rešenja isključivo uz prisustvo međunarodne zajednice, čime će se okončati dugogodišnja politička i ekonomska nestabilnost celog regiona", navodi PDP.
 


#   Albanci   OEBS   Zubin Potok
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima