Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izbori na Kosovu i Metohiji - birališta otvorena na vreme

rssBookmark and Share

Kosovska Mitrovica 06.10.2019. RTS, Južna Srbija Info

Na Kosovu i Metohiji održavaju se parlamentarni izbori. Za 120 poslaničkih mesta svoje kandidate ima 25 političkih subjekata. U srpskim sredinama je registrovano blizu 120.000 birača.

Foto: RTS
Foto: RTS

Na administrativnom prelazu Jarinje su od jutros rigoroznije kontrole, pa je vreme prolaska autobusa od 15 do 20 minuta.

Reporter RTS-a javlja da nije zabeleženo vraćanje sa prelaza.

U Kosovskoj Mitrovici i četiri opštine na sevru KiM su glasačka mesta otvorena na vreme, u 7 časova. Polovina od svih Srba koji imaju pravo glasa na je na severu KiM, i oni će glasati u četiri opštine gde većinu čine Srbi. Najviše glasačkih mesta je u Leposaviću - 31, u Kosovskoj Mitrovici 27, u Zubinom Potoku je 15, a u Zvečanu 13.

U osnovnoj školi u Gračanici je 8 biračkih mesta i sva su otvorena na vreme.

Srpski član Centralne izborne komisije Stevan Veselinović rekao je da nema potvrđenih informacija da li je bilo nekih problema.

Kako su iz organizacije Demokratije na delu koja prati izbore rekli reporteru RTS-a, problema nije bilo. Povećano je prisustvo KPS policije, međunarodnih posmatrača i OEBS-a.

Na izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat.

U kosovskoj skupštini Srbi imaju zagarantovanih deset mesta. Za njihovu popunu glasaće se među kandidatima Srpske liste, Samostalne liberalne stranke, Partije kosovskih Srba i koalicije "Sloboda".

Današnji izbori su sedmi po redu nakon sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Nijedan saziv skupštine i vlade od tada do sada nije imao pun mandat.

Procenjuje se da će izbore nadgledati više hiljada posmatrača. Evropska unija ima sopstvenu posmatračku misiju.

Komentara: 0


#   SNS   izbori   Kosovo i Metohija   Vlada Republike Srbije   Albanci   Kosovska Mitrovica   Kancelarija za Kosovo i Metohiju   Srpska lista
@sns_srbija @Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima