Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дачић: Развој југа Србију за Владу приоритет

rssBookmark and Share

16.03.2013. Стефан Радовић

Председик Владе Србије Ивица Дачић поручио је данас у Нишу да је за Владу Србије економска обнова и развој југа земље један од приоритетних стратешких интереса, јер наставак сиромашења и депопулизације тог дела државе може имати катастрофалне последице по Србију.

Дачић: Развој југа Србију за Владу приоритет
Дачић је на састанаку представника владе и локалним званичницима и привредницима, истакао да се југ Србије може развити само великим стратешким пројектима који би подстакли напредак читавог краја.

-Ако не дође до промене понашања, Србија неће више разговарати само о проблемима на
Косову или општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа, него ћемо имати све празнију територију и то ће за Србију бити катастрофално, рекао је Дачић.

Према његовим речима, нема јаке Србије ако је њен југ, као „најпатриотскији“ део територије, неразвијен.

-Док овде говоримо о јединству Србије и патриотизму, други крајеви Србије имају покрајине, регионе, представништва у Бриселу, користе паре из европских фондова и богатији постају још богатији а сиромашни још сиромашнији, реко је Дачић, и упозорио да зато свих пет округа југа Србије, без обзира на политичку припадност градоначелника, морају да артикулишу заједничке интересе и предлоге и да их реализују уз помоћ владе.

Дачић је, на састанку који је у нишком Народном позоришту окупио неколико стотина учесника, поручио локалној власти и привредницима да на најбољи начин морају да искористе чињеницу да је ова Влада Србије стратешки опредејена за развој југа земље.

-Јесмо у позоришту, али нисмо овде да се играмо или лажемо једни друге. Просто југ Србије мора да се развије, или за 50 година нећемо имати овде о чему да причамо, упозорио је Дачић.

Премијер је, цитирајући поражавајуће статистичке подате о демографији и економији југа Србије, закључио да се не може више дозволити да стратешки најзначајнији део земље буде на дну друштвеног и економског развоја.

Дачић је истакао да му је циљ да се после данашњег састанка и размене инфомација све владине институције укључе у прављење стратегије развоја југа Србије како би се прекинули негативни трендови.

Састанку присуствују министри Верица Калановић, Горан Кнежевић и Жарко Обрадовић, као и државни секретар у Министарству финансија и економије Драгијана Петровић-Радоњић и председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић.


#   Верица Калановић   Зоран Станковић   државни секретар   југ Србије   Горан Кнежевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима