Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dačić: Razvoj juga Srbiju za Vladu prioritet

rssBookmark and Share

16.03.2013. Stefan Radović

Predsedik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je danas u Nišu da je za Vladu Srbije ekonomska obnova i razvoj juga zemlje jedan od prioritetnih strateških interesa, jer nastavak siromašenja i depopulizacije tog dela države može imati katastrofalne posledice po Srbiju.

Dačić: Razvoj juga Srbiju za Vladu prioritet
Dačić je na sastanaku predstavnika vlade i lokalnim zvaničnicima i privrednicima, istakao da se jug Srbije može razviti samo velikim strateškim projektima koji bi podstakli napredak čitavog kraja.

-Ako ne dođe do promene ponašanja, Srbija neće više razgovarati samo o problemima na
Kosovu ili opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, nego ćemo imati sve prazniju teritoriju i to će za Srbiju biti katastrofalno, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nema jake Srbije ako je njen jug, kao „najpatriotskiji“ deo teritorije, nerazvijen.

-Dok ovde govorimo o jedinstvu Srbije i patriotizmu, drugi krajevi Srbije imaju pokrajine, regione, predstavništva u Briselu, koriste pare iz evropskih fondova i bogatiji postaju još bogatiji a siromašni još siromašniji, reko je Dačić, i upozorio da zato svih pet okruga juga Srbije, bez obzira na političku pripadnost gradonačelnika, moraju da artikulišu zajedničke interese i predloge i da ih realizuju uz pomoć vlade.

Dačić je, na sastanku koji je u niškom Narodnom pozorištu okupio nekoliko stotina učesnika, poručio lokalnoj vlasti i privrednicima da na najbolji način moraju da iskoriste činjenicu da je ova Vlada Srbije strateški opredejena za razvoj juga zemlje.

-Jesmo u pozorištu, ali nismo ovde da se igramo ili lažemo jedni druge. Prosto jug Srbije mora da se razvije, ili za 50 godina nećemo imati ovde o čemu da pričamo, upozorio je Dačić.

Premijer je, citirajući poražavajuće statističke podate o demografiji i ekonomiji juga Srbije, zaključio da se ne može više dozvoliti da strateški najznačajniji deo zemlje bude na dnu društvenog i ekonomskog razvoja.

Dačić je istakao da mu je cilj da se posle današnjeg sastanka i razmene infomacija sve vladine institucije uključe u pravljenje strategije razvoja juga Srbije kako bi se prekinuli negativni trendovi.

Sastanku prisustvuju ministri Verica Kalanović, Goran Knežević i Žarko Obradović, kao i državni sekretar u Ministarstvu finansija i ekonomije Dragijana Petrović-Radonjić i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.


#   Verica Kalanović   Zoran Stanković   državni sekretar   jug Srbije   Goran Knežević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima