Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Енормно страначко и породично запошљавање

rssBookmark and Share

12.09.2012. Autor: Ekipa Južne Srbije , Tanjug

Градоначелник Ниша Зоран Перишић рекао је данас да "енормно страначко запошљавање" у јавним предузећима и установама које, како је рекао, "прераста и у породично", досад непознато на нишкој политичкој сцени.

Енормно страначко и породично запошљавање

"Енормно страначко запошљавање почело је између два изборна круга и настављено у наредним месецима, а ја до конституисања Одбора за именовање нисам имао законских могућности да сменим директоре јавних предузећа и установа у којима је дошло до неконтролисаног запошљавања без икаквих критеријума", казао је Перишић на конференцији за новинаре у Градском одбору Српске напредне странке.

Одбор за именовање као стално тело локалног парламента конституисан је на јучерашњој седници, а Перишић је рекао да ће Скупштина града и градска власт у току наредне недеље урадити оно што је потребно да би град нормално функционисао.

"Нова руководства јавних предузећа и установа ће испитати сваки случај пријема нових радника, али ако су она спроведена по закону, ми смо ту немоћни и ти људи ће наставити да раде", казао је нишки градоначелник и додао да је у предузећима и установама чији је оснивач град примљено више од 200 нових радника.

Перишић је подсетио да је коалиционим споразумом предвиђено да се број запослених у јавним предузећима, установама и градској управи неће повећавати годину дана.

Нишка политичка сцена узбуркана је вешћу да је директорка у Градској топлани Горица Митић која бележи губитак у пословању у радни однос примила свог сина, а да је примљена још једна особа која је у сродству са њеним најближим сарадником у руководству предузећа.

Из Градске топлане стигао је одговор да је пријем обављен у складу са законом и важећом систематизацијом, да је реч о непопуњеним радним местима и да се са пријемом сагласио управни одбор.

"Грађани виде шта раде директори бивше власти из Демократске странке и како се односе према државној односно градској имовини", напоменуо је Перишић и додао да ће се у свим јавним предузећима и установама приступити изради и усвајању нових систематизација.

Према речима Перишића, сви који су примили нове раднике тврде да су то урадили у складу са законском процедуром и у складу са постојећим систематизацијама, што ће бити предмет провере у наредном периоду.

Перишић је рекао да ће надзорне одборе у јавним предузећима у новом сазиву чинити запослени и представници опозиције, а да ће управне одборе чинити представници запослених и представници странака владајуће већине (СНС, СПС-ПУПС-ЈС, УРС).

Један од начина да контролишете рад јавних предузећа и установа је буџетска инспекција, али када се неко отргне контроли, онда се тај проблем јако споро решава, казао је Перишић који је и председник Градског одбора СНС у Нишу.

Председник Градског одбора ДС у Нишу Милош Симоновић рекао је раније Танјугу да та странка не подржава директоре који су неконтролисано запосљавали раднике после избора и да је то њихова лична одговорност.

Симоновић је на прозивке из владајуће већине тај став поновио и на јучерашњој седници локалног парламента.


#   запошљавање   Милош Симоновић   Горица Митић   градска власт   Одбор за именовање   Скупштина града   Управни одбор
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима