Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Enormno stranačko i porodično zapošljavanje

rssBookmark and Share

12.09.2012. Autor: Ekipa Južne Srbije , Tanjug

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je danas da "enormno stranačko zapošljavanje" u javnim preduzećima i ustanovama koje, kako je rekao, "prerasta i u porodično", dosad nepoznato na niškoj političkoj sceni.

Enormno stranačko i porodično zapošljavanje

"Enormno stranačko zapošljavanje počelo je između dva izborna kruga i nastavljeno u narednim mesecima, a ja do konstituisanja Odbora za imenovanje nisam imao zakonskih mogućnosti da smenim direktore javnih preduzeća i ustanova u kojima je došlo do nekontrolisanog zapošljavanja bez ikakvih kriterijuma", kazao je Perišić na konferenciji za novinare u Gradskom odboru Srpske napredne stranke.

Odbor za imenovanje kao stalno telo lokalnog parlamenta konstituisan je na jučerašnjoj sednici, a Perišić je rekao da će Skupština grada i gradska vlast u toku naredne nedelje uraditi ono što je potrebno da bi grad normalno funkcionisao.

"Nova rukovodstva javnih preduzeća i ustanova će ispitati svaki slučaj prijema novih radnika, ali ako su ona sprovedena po zakonu, mi smo tu nemoćni i ti ljudi će nastaviti da rade", kazao je niški gradonačelnik i dodao da je u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad primljeno više od 200 novih radnika.

Perišić je podsetio da je koalicionim sporazumom predviđeno da se broj zaposlenih u javnim preduzećima, ustanovama i gradskoj upravi neće povećavati godinu dana.

Niška politička scena uzburkana je vešću da je direktorka u Gradskoj toplani Gorica Mitić koja beleži gubitak u poslovanju u radni odnos primila svog sina, a da je primljena još jedna osoba koja je u srodstvu sa njenim najbližim saradnikom u rukovodstvu preduzeća.

Iz Gradske toplane stigao je odgovor da je prijem obavljen u skladu sa zakonom i važećom sistematizacijom, da je reč o nepopunjenim radnim mestima i da se sa prijemom saglasio upravni odbor.

"Građani vide šta rade direktori bivše vlasti iz Demokratske stranke i kako se odnose prema državnoj odnosno gradskoj imovini", napomenuo je Perišić i dodao da će se u svim javnim preduzećima i ustanovama pristupiti izradi i usvajanju novih sistematizacija.

Prema rečima Perišića, svi koji su primili nove radnike tvrde da su to uradili u skladu sa zakonskom procedurom i u skladu sa postojećim sistematizacijama, što će biti predmet provere u narednom periodu.

Perišić je rekao da će nadzorne odbore u javnim preduzećima u novom sazivu činiti zaposleni i predstavnici opozicije, a da će upravne odbore činiti predstavnici zaposlenih i predstavnici stranaka vladajuće većine (SNS, SPS-PUPS-JS, URS).

Jedan od načina da kontrolišete rad javnih preduzeća i ustanova je budžetska inspekcija, ali kada se neko otrgne kontroli, onda se taj problem jako sporo rešava, kazao je Perišić koji je i predsednik Gradskog odbora SNS u Nišu.

Predsednik Gradskog odbora DS u Nišu Miloš Simonović rekao je ranije Tanjugu da ta stranka ne podržava direktore koji su nekontrolisano zaposljavali radnike posle izbora i da je to njihova lična odgovornost.

Simonović je na prozivke iz vladajuće većine taj stav ponovio i na jučerašnjoj sednici lokalnog parlamenta.


#   zapošljavanje   Miloš Simonović   Gorica Mitić   gradska vlast   Odbor za imenovanje   Skupština grada   Upravni odbor
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima