Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Kада могу да буду расписани председнички избори?

Bookmark and Share

16.02.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријеви, објаснио је гостујући на РТС-у, када могу да буду расписани председнички избори.

Kада могу да буду расписани председнички избори?

Остало је још да се распишу председнички избори, а на питање који је рок за то како би и они били одржани 3. априла, Димитријевић објашњава да су то редовни избори и да се расписују у року од 90 дана од истека актуелног мандата председника Републике.

"Што значи да се стичу услови почетком марта да председник Народне скупштине распише и ове изборе", додаје Димитријевић.

Указао је да право на учешће на изборима имају регистроване политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

"Од ових избора јако је и поједностављена та процедура, као и документација за подношење листа за народне посланике. Неопходно је да буде скупљено као и раније најмање 10.000 оверених потписа бирача", рекао је он.

Навео је да у РИК-у очекују да у наредних дан, два почну да пристижу изборне листе кандидата.

За разлику од парламентарних и локалних избора, они који предају први потписе за председничког кандидата неће нужно бити и први на гласачком листићу, јер се листа одређује жребом.

"За разлику од Закона о избору народних посланика, где ће се бројеви одређивати у складу са проглашењима изборних листа, што се тиче избора за председника Републике место на гласачком листићу ће се и даље одређивати путем жреба", навео је Димитријевић и додао да ће се тај жреб и јавно преносити на РТС-у.


#   председник Србије   председнички избори   избори 2022   председнички избори 2022
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима