Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kada mogu da budu raspisani predsednički izbori?

Bookmark and Share

16.02.2022. RTS, Južna Srbija Info

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijevi, objasnio je gostujući na RTS-u, kada mogu da budu raspisani predsednički izbori.

Kada mogu da budu raspisani predsednički izbori?

Ostalo je još da se raspišu predsednički izbori, a na pitanje koji je rok za to kako bi i oni bili održani 3. aprila, Dimitrijević objašnjava da su to redovni izbori i da se raspisuju u roku od 90 dana od isteka aktuelnog mandata predsednika Republike.

"Što znači da se stiču uslovi početkom marta da predsednik Narodne skupštine raspiše i ove izbore", dodaje Dimitrijević.

Ukazao je da pravo na učešće na izborima imaju registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana.

"Od ovih izbora jako je i pojednostavljena ta procedura, kao i dokumentacija za podnošenje lista za narodne poslanike. Neophodno je da bude skupljeno kao i ranije najmanje 10.000 overenih potpisa birača", rekao je on.

Naveo je da u RIK-u očekuju da u narednih dan, dva počnu da pristižu izborne liste kandidata.

Za razliku od parlamentarnih i lokalnih izbora, oni koji predaju prvi potpise za predsedničkog kandidata neće nužno biti i prvi na glasačkom listiću, jer se lista određuje žrebom.

"Za razliku od Zakona o izboru narodnih poslanika, gde će se brojevi određivati u skladu sa proglašenjima izbornih lista, što se tiče izbora za predsednika Republike mesto na glasačkom listiću će se i dalje određivati putem žreba", naveo je Dimitrijević i dodao da će se taj žreb i javno prenositi na RTS-u.


#   predsednik Srbije   predsednički izbori   izbori 2022   predsednički izbori 2022
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima