Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Млади не одлазе из Ниша, него беже!

rssBookmark and Share

Ниш 27.10.2015. Грађанин

Из Ниша, као и из Србије, млади више не одлазе већ беже главом без обзира.
Уз знање државе отварају се Агенције за запошљавање медицинског кадра у Немачкој и на тај начин се практично подстиче одлазак младих људи из земље.

Бранислав Јовановић и Бошко Ристић
Бранислав Јовановић и Бошко Ристић

„Из Ниша, као и из Србије, млади више не одлазе већ беже главом без обзира. Уз знање државе у Београду се отварају Агенције за запошљавање медицинског кадра у Немачкој и на тај начин се практично подстиче одлазак младих људи из земље. Канцеларију за младе у Нишу воде људи који нису млади, без школе или са дипломама сумњивих факултета уместо да то раде „бисери“ нишког Универзитета“, рекао је лидер Народног покрета Србије у Нишу на заједничкој конференцији за новинаре са странком Заједно за Србију и додао да је буџет за младе у Нишу свега шест милиона динара.

„То је смешно у односу на величину нашег града. Ниш треба да се бави стварањем услова за младе и завршетком капиталних инвестиција као што су станови за младе који већ три године стоје незавршени, као што је Студентски дом где су стали радови пре три године, као што је Дом младих и Банкер клуб који су деведест девет одсто завршени. Банкер клуб је иначе најлепша сала за младе у нашем граду у оквиру Нишког културног центра где могу да се одржавају културни догађаји и позоришне представе, а у коју је Град уложио преко четрдсет милиона динара. Уместо да се градски челници баве незавршеним и запуштеним објектима, они се баве стратегијама и акционим плановима за младе“, истиче Јовановић.

Он подсећа да је објављен податак да је у нашој земљи рекордан проценат незапослености младих који износи четрдесет три одсто, с једне стране, а са друге стране, како каже, пад српске привреде је четири пута већи него 2013. године, према писању једног листа.

„На тај начин је перспектива младих у Србији црна и никад гора у наредном периду“, закључује први човек нишког НПС-а.

Бошко Ристић: Грађани су обманути изјавама о очувању Косова

Потпредседник странке Заједно за Србију, Бошко Ристић сматра да влада Србије води неодговорну политику што се посебно огледа на случају пријема Косова у Унеско, како каже.

„Пуно тога се обећавало, а грађани Србије су обманути изјавама највиших државних функционера, пре свега, председника владе и министра спољних послова, Ивице Дачића и зато тражимо да појасне своју политику у односу на Косово и у односу на земље које су гласале за пријем Косова у Унеско“, каже Ристић и наставља:

„Пре свега мислимо на билатерални однос Србије и Уједињених Арапских Емирата са којима имамо изузетно велику и обимну сарадњу и то на инсистирање владе Србије где су дате огромне погодности и препуштени национални ресурси и национално богатство управо представницима фирми из ове државе. С обзиром да су Уједињени Арапски Емирати гласали за пријем Косова у Унеско, иако је Србија по договору гласала да Емирати буду примљени у Савет за људска права при Уједињеним нацијама то говори да је недоследна политика и однос који је под знаком питања између Србије и Уједињених Арапских Емирата“, истиче потпредседник ЗЗС.

Он каже да се постављае питање какав ће бити дипломатски одговор првенствено Србије према овој држави с обзиром на велике погодности које, како објашњава, дајемо њиховим фирмама и могућности да овде стекну екстра профит у ситуацији када Емирати граде са Косовом директне билатералне међудржавне споразуме о економској сарадњи.

„Са друге стране ми најављујемо посебан критички однос или неку врсту економских санкција или економског одговора према Македонији и Црној Гори где живи велики број Срба и где је наш посебан интерес да будемо у изузетним односима. Не желим ја да правдам одлуку Црне Горе и Македоније међутим мора се имати у виду да Македонија и Црна Гора са Косовом имају границу, па је веома важан безбедоносни интерес да са Косовом имају добре односе“, наглашава Ристић и додаје да Србија и њене институције морају да кажу грађанима Србије какву ће политику убудуће водити.

„Грађани морају да знају истину о кретању Косова ка Уједињеним нацијама и међународним институцијама и да кажу да ли је овде преовладао лични интерес у односима са земљама које подржавају Косово или просто институције државе и ова власт не верује да Косово незаустављиво креће ка интеграцијама у међународне институције“, закључује Ристић.


#   Ниш   Бошко Ристић   Бранислав Јовановић   људска права   Црна Гора   УНЕСКО   Македонија   НПС Народни покрет Србије   Заједно за Србију   културни догађаји   студентски дом   савет за људска права
@UNESCO @ZajednoZaSrbiju @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима