Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опозициони одборник у СГ Ниша апелује на надлежне да преиспитају начин функционисања приватних вртића

rssBookmark and Share

Ниш 06.06.2021. Јужна Србија Инфо

Миодраг Станковић, одборник Скупштине Града Ниша, позвао је челнике Града да што пре размотре и усвоје одборничку иницијативу коју је поднео 25. маја 2021. године а везано за боравак деце у приватним вртићаима и начин плаћања.

Фото: www.mpk.edu.rs илустација
Фото: www.mpk.edu.rs илустација

Изјаву преносимо у целости::

О је тражио да Град Ниш:

- уплаћује своју новчану обавезу директно приватним вртићима за које се родитељи определе за боравак деце, као што је било у претходном периоду,
- да у вртић могу да се упишу и деца млађа од 1 године живота,
- да се укине листа чекања од 6 месеци за упис деце у вртић.  

„Поднео сам одборничку иницијативу којом сам тражио да Град помогне родитељима, како не би морали месечно да издвајају и до 20.000 динара по детету. Уместо досадашњих 5000 динара, сада родитељ мора да издвоји 20.000 динара, а уколико се тај износ не рефундира до следећег месеца, родитељ мора да се „снадје“ за још 20.000 динара. То је велики удар на кућни буџет родитеља.  Одакле нашем народу тај новац - истакао је Станковић. 
 
Чињеница је да родитељима не одговара нови начин функционисања приватних вртића. Уколико Град не реагује на незадовољство родитеља, они ће организовати протест, а ја ћу их подржати у томе “ – рекао је Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша.

„Скандалозном новом одлуком је прецизирано како ће се новац рефундирати родитељима. До петог у месецу приватни вртићи предају доказе о уплати Граду за претходни месец, како би Град родитељима рефундирао део трошкова за боравак деце у вртићима. Пракса је показала да је Град каснио са уплатом дела трошкова приватним вртићима и по два месеца, што значи да би родитељи већ морали да плате другу рату за дете, а да још увек нису добили повраћај новца за претходни месец.


 

То значи да родитељ мора унапред да обезбеди плаћање за два месеца, што је многима велики проблем. Практично ће се родитељима рефундирати новац тек након што се дете испише из вртића“ - истакао је Станковић
 
„Захтевам да се хитно усвоји иницијатива коју сам поднео, како бисмо спречили не само протест родитеља, већ велику срамоту за Град Ниш“ – закључио је Станковић. 


#   Ниш   вртићи   Миодраг Станковић   локална самоуправа   Коалиција Ниш мој град   приватни вртићи
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима