Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opozicioni odbornik u SG Niša apeluje na nadležne da preispitaju način funkcionisanja privatnih vrtića

rssBookmark and Share

Niš 06.06.2021. Južna Srbija Info

Miodrag Stanković, odbornik Skupštine Grada Niša, pozvao je čelnike Grada da što pre razmotre i usvoje odborničku inicijativu koju je podneo 25. maja 2021. godine a vezano za boravak dece u privatnim vrtićaima i način plaćanja.

Foto: www.mpk.edu.rs ilustacija
Foto: www.mpk.edu.rs ilustacija

Izjavu prenosimo u celosti::

O je tražio da Grad Niš:

- uplaćuje svoju novčanu obavezu direktno privatnim vrtićima za koje se roditelji opredele za boravak dece, kao što je bilo u prethodnom periodu,
- da u vrtić mogu da se upišu i deca mlađa od 1 godine života,
- da se ukine lista čekanja od 6 meseci za upis dece u vrtić.  

„Podneo sam odborničku inicijativu kojom sam tražio da Grad pomogne roditeljima, kako ne bi morali mesečno da izdvajaju i do 20.000 dinara po detetu. Umesto dosadašnjih 5000 dinara, sada roditelj mora da izdvoji 20.000 dinara, a ukoliko se taj iznos ne refundira do sledećeg meseca, roditelj mora da se „snadje“ za još 20.000 dinara. To je veliki udar na kućni budžet roditelja.  Odakle našem narodu taj novac - istakao je Stanković. 
 
Činjenica je da roditeljima ne odgovara novi način funkcionisanja privatnih vrtića. Ukoliko Grad ne reaguje na nezadovoljstvo roditelja, oni će organizovati protest, a ja ću ih podržati u tome “ – rekao je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

„Skandaloznom novom odlukom je precizirano kako će se novac refundirati roditeljima. Do petog u mesecu privatni vrtići predaju dokaze o uplati Gradu za prethodni mesec, kako bi Grad roditeljima refundirao deo troškova za boravak dece u vrtićima. Praksa je pokazala da je Grad kasnio sa uplatom dela troškova privatnim vrtićima i po dva meseca, što znači da bi roditelji već morali da plate drugu ratu za dete, a da još uvek nisu dobili povraćaj novca za prethodni mesec.


 

To znači da roditelj mora unapred da obezbedi plaćanje za dva meseca, što je mnogima veliki problem. Praktično će se roditeljima refundirati novac tek nakon što se dete ispiše iz vrtića“ - istakao je Stanković
 
„Zahtevam da se hitno usvoji inicijativa koju sam podneo, kako bismo sprečili ne samo protest roditelja, već veliku sramotu za Grad Niš“ – zaključio je Stanković. 


#   Niš   vrtići   Miodrag Stanković   lokalna samouprava   Koalicija Niš moj grad   privatni vrtići
@Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima