Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија данас бира власт

rssBookmark and Share

06.05.2012. Аutor : Ekipa Južne Srbije |

Грађани Србије бирају данас представнике власти на свим нивоима. Будући председник Републике бира се између 12 кандидата. За улазак у парламент Србије надмеће се 18 листа. Бирају се и покрајински посланици, као и одборници скупштина градова и општина. Гласа се од седам до 20 часова.

Србија данас бира власт

06.Маја (Јужна Србија) -Бирачи у Србији гласају данас за председника државе, републичке и покрајинске посланике и одборнике скупштина градова и општина. Право гласа има 6.770.013 бирача.

У недељу, у седам часова, биће отворено 8.391 бирачко место. Изборна тишина, која је почела у четвртак у поноћ, на снази је до затварања биралишта, у 20 часова.

На изборима за председника Србије учествује 12 кандидата. Да би један од њих био изабран у првом кругу, потребно је да освоји 50 одсто плус један глас од укупног броја изашлих бирача. Уколико то не пође за руком ниједном кандидату, у другом кругу два кандидата са највише гласова водиће изборну трку за улазак у зграду на Андрићевом венцу.

За 250 посланичких места у Скупштини Србије кандидовало се 3.065 кандидата са 18 изборних листа. За улазак у Парламент потребни су гласови најмање пет одсто бирача, док ће за мањинске листе бити довољно да пређу природни праг.

Широм Србије гласа се за и одборнике скупштина градова и општина, осим у местима где су у протекле четири године одржани ванредни локални избори.

(Крај)


#   Србија   Јужна Србија регион
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима