Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbija danas bira vlast

rssBookmark and Share

06.05.2012. Autor : Ekipa Južne Srbije |

Građani Srbije biraju danas predstavnike vlasti na svim nivoima. Budući predsednik Republike bira se između 12 kandidata. Za ulazak u parlament Srbije nadmeće se 18 lista. Biraju se i pokrajinski poslanici, kao i odbornici skupština gradova i opština. Glasa se od sedam do 20 časova.

Srbija danas bira vlast

06.Maja (Južna Srbija) -Birači u Srbiji glasaju danas za predsednika države, republičke i pokrajinske poslanike i odbornike skupština gradova i opština. Pravo glasa ima 6.770.013 birača.

U nedelju, u sedam časova, biće otvoreno 8.391 biračko mesto. Izborna tišina, koja je počela u četvrtak u ponoć, na snazi je do zatvaranja birališta, u 20 časova.

Na izborima za predsednika Srbije učestvuje 12 kandidata. Da bi jedan od njih bio izabran u prvom krugu, potrebno je da osvoji 50 odsto plus jedan glas od ukupnog broja izašlih birača. Ukoliko to ne pođe za rukom nijednom kandidatu, u drugom krugu dva kandidata sa najviše glasova vodiće izbornu trku za ulazak u zgradu na Andrićevom vencu.

Za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije kandidovalo se 3.065 kandidata sa 18 izbornih lista. Za ulazak u Parlament potrebni su glasovi najmanje pet odsto birača, dok će za manjinske liste biti dovoljno da pređu prirodni prag.

Širom Srbije glasa se za i odbornike skupština gradova i opština, osim u mestima gde su u protekle četiri godine održani vanredni lokalni izbori.

(Kraj)


#   Srbija   Južna Srbija region
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima