Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Станковић из ДС-а: Прво конкурс па урбанистичко решење Трга краља Милана!

rssBookmark and Share

Ниш 12.01.2018. Јужна Србија Инфо

-Тренутни изглед Трга у Нишу је решење архитекте Бранислава Јовина, који је победио на јавном конкурсу, што је потпуно исправан пут када је у питању град и када су у питању важни објекти, као што су тргови, споменици итд. Тренутно решење треба преиспитати, изјавио је Миодраг Станковић председник ГрО ДС-а у Нишу.

Демократска странка сматра да је неопходно расписати нови јавни конкурс и одабир најбољег решења преточити у урбанистички план, посебно када је у питању овако битна реконструкција трга у Нишу, а односи се на дефинисање нових пешачких зона, фонтана.

Ми знамо да је у претходном периоду фигурирао предлог да се паркинг испред Градске куће претвори у монтажну, вишеспратну јавну гаражу, због недостајућих паркинг места у самом центру града. Поред тога, било је доста нелогичности и постојао је отпор у јавности за претварање друмског тврђавског моста у пешачки. Пре свега, спорна је сама инвестиција претварања друмског у пешачки саобраћај, јер је инвестиција друмског саобраћаја много скупља од пешачког. Дакле, због свега наведеног, потребно је предложено решење испитати кроз институцију јавног конкурса. 

Појединачно тумачење предложеног решења је дискутабилно, јер постоји дилема и у финансијском и урбанистичком смислу.

Најбоље решење је да се уз један добар пројектни задатак дефинише будући изглед градског трга са свим дефинисаним пешачким зонама. Овакав предлог пресликава модел Београда, који је изградио фонтану на Славији, што је изазвало пуно полемике у стручној јавности, пре свега због саобраћајног решења и постављења једног таквог објекта на једној важној раскрсници. 

Станковић додаје:

Један овакав предлог отвара и сумњу око јавних набавки и избору извођача. Имамо актуелни случај са новогодишњом расветом, где је исти извођач радио расвету и у Београду и у многим другим градовима у Србији, све ово отвара питање, да ли су сада на ред дошле и фонтане?! 

 


#   Ниш   ДС   реконструкција   Миодраг Станковић   Трг краља Милана   урбанизам   јавни конкурс
@demokrate @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима