Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stanković iz DS-a: Prvo konkurs pa urbanističko rešenje Trga kralja Milana!

rssBookmark and Share

Niš 12.01.2018. Južna Srbija Info

-Trenutni izgled Trga u Nišu je rešenje arhitekte Branislava Jovina, koji je pobedio na javnom konkursu, što je potpuno ispravan put kada je u pitanju grad i kada su u pitanju važni objekti, kao što su trgovi, spomenici itd. Trenutno rešenje treba preispitati, izjavio je Miodrag Stanković predsednik GrO DS-a u Nišu.

Miodrag Stanković, Trg kralja Milana u Nišu
Miodrag Stanković, Trg kralja Milana u Nišu

Demokratska stranka smatra da je neophodno raspisati novi javni konkurs i odabir najboljeg rešenja pretočiti u urbanistički plan, posebno kada je u pitanju ovako bitna rekonstrukcija trga u Nišu, a odnosi se na definisanje novih pešačkih zona, fontana.

Mi znamo da je u prethodnom periodu figurirao predlog da se parking ispred Gradske kuće pretvori u montažnu, višespratnu javnu garažu, zbog nedostajućih parking mesta u samom centru grada. Pored toga, bilo je dosta nelogičnosti i postojao je otpor u javnosti za pretvaranje drumskog tvrđavskog mosta u pešački. Pre svega, sporna je sama investicija pretvaranja drumskog u pešački saobraćaj, jer je investicija drumskog saobraćaja mnogo skuplja od pešačkog. Dakle, zbog svega navedenog, potrebno je predloženo rešenje ispitati kroz instituciju javnog konkursa. 

Pojedinačno tumačenje predloženog rešenja je diskutabilno, jer postoji dilema i u finansijskom i urbanističkom smislu.

Najbolje rešenje je da se uz jedan dobar projektni zadatak definiše budući izgled gradskog trga sa svim definisanim pešačkim zonama. Ovakav predlog preslikava model Beograda, koji je izgradio fontanu na Slaviji, što je izazvalo puno polemike u stručnoj javnosti, pre svega zbog saobraćajnog rešenja i postavljenja jednog takvog objekta na jednoj važnoj raskrsnici. 

Stanković dodaje:

Jedan ovakav predlog otvara i sumnju oko javnih nabavki i izboru izvođača. Imamo aktuelni slučaj sa novogodišnjom rasvetom, gde je isti izvođač radio rasvetu i u Beogradu i u mnogim drugim gradovima u Srbiji, sve ovo otvara pitanje, da li su sada na red došle i fontane?! 

 

Komentara: 0


#   Niš   DS   rekonstrukcija   Miodrag Stanković   Trg kralja Milana   urbanizam   javni konkurs
@demokrate @Mikica_S @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima