Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Станковић одборник коалиције "Ниш, мој град" изабран за потпредседника СДС

rssBookmark and Share

Ниш 06.02.2022. Јужна Србија Инфо

Прихватио сам позив Бориса Тадића да будем део велике породице Социјалдемократске странке у жељи да се ујединимо око идеје стварања демократске Србије, каже Станковић у делу свог саопштења.

Станковић одборник коалиције "Ниш, мој град" изабран за потпредседника СДС

Саопштење преносимо у целости

Сматрам да само удружени можемо да зауставимо даље уништавање друштва и државе од стране напредњачког режима и да смо управо ми алтернатива овом аутократском режиму. Много политичких организација се отуђило од народа и то морамо да променимо”, рекао је Миодраг Станковић на Скупштини уједињења Социјалдемократске странке и Демократа Србије на којој је изабран за потпредседника СДС. 

Он каже да ће његово будуће деловање у оквиру странке бити пре свега окренуто ка децентрализацији и регионализацији Србије.

“За то је неопходно и изменити постојећи правни оквир и омогућити грађанима да гласају за људе, а не за листе. Истовремено, радићу на јачању организације, на формирању одбора, заједно са изабраним Извршним одбором странке, јер само странка са јаком инфраструктуром и посвећеним кадровима може да буде странка будућности”, истиче Станковић.

Он сматра да је Србија једна од најцентрализованијих земаља Европе, почев од организације власти, где је највећи део ингеренција концентрисан у једном човеку. Додаје и да ако погледамо демографске податке јасно видимо да се мањи градови селе у велике, посебно у Београд.

“Ниш као центар југоисточне Србије, највећи град јужно од Саве и Дунава, здравствени, научни, културни, образовни центар свакако заслужује посебну пажњу. И не само Ниш, већ и Крагујевац, Врање и сви остали градови и општине којима прети нестајање. Реформе би требало засновати на одрживости коју чини довољно јасна политичка, територијална и финансијска самосталност локалних самоуправа”, истиче Станковић.

Он каже да су приоритет директни избори и то на свим нивоима, јер би грађани тако знали кога бирају, могли би да позову и прозову на одговорност оне који су гласали, најједноставније, на име И презиме.

“Изабрани посланици, одборници били би у обавези да заступају грађане који су их бирали и указали им поверење да их представљају у скупштинама градова, односно Републике.  Србији су потребне и вишестепене локалне самоуправе, јер смо једна од ретких земаља са једностепеним моделом”, закључује Станковић.

Станковић на крају као најважнији циљ заокруживања самосталности локалне самоуправе и успостављања децентрализације у Србији наводи јасно дефинисање надлежности и финансирања различитих нивоа локалне самоуправе.

На Скупштини су за чланове сталног састава  Главног одбора СДС изабрани Драгослав Ћирковић, Љиљана Радовановић Тосић и проф др Томислав Игић из Ниша.


#   Ниш   Борис Тадић   Миодраг Станковић   СДС   Коалиција Ниш мој град   Демократе Србије   Томислав Игић
@Mikica_S @socdemstranka @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима