Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Штедња(?): Општина Медијана набавља нови комби за 4.500.000 динара

rssBookmark and Share

Ниш 06.12.2015. Јужна Србија Инфо

"Док се у Републици и Граду увелико прича о рационализацији и штедњи у градској општини Медијана имамо најновији парадокс и пример да се у оквиру ребаланса буџета као најважнији проблеми наводе набавка новог комбија од 4.500.000 динара, замена венецијанера...

Штедња(?): Општина Медијана набавља нови комби за 4.500.000 динара

Ту је и набавка тепих стаза у висини од 225.000 динара, набавка најсавременијег штампача са скенером од 230.000 динара, а ванредно чишћење просторија кошта 200.000 динара. Не знају шта ће са парама, имају вишак у буџету док се нашим суграђанима уводе нове административне таксе, на прошлој седници Скупштине Града повећане 100%, а порез на имовину и до 300 %, уводе се и нови намети, као на пример за продају огревног дрвета. Имамо и пример у градској општини Пантелеј где челници путују у Белорусију и баве се међународном привредном сарадњом, од чега користи неће бити, док се у Нишу нема пара ни за Народну кухињу", рекао је лидер Народног покрета Србије у Нишу, Бранислав Јовановић, на заједничкој конференцији за новинаре са странком Заједно за Србију.

Јовановић истиче да од 2004. године упозорава да је бесмислено постојање пет градских општина.

„Оне коштају енормно, око 500.000.000 динара буџет Града и пореске обавезнике, а то је у висини једногодишњег програма изградње у Нишу или боље речено толико кошта пет или шест најсавремније опремљених нових обданишта на годишњем нивоу која би се евентуално изградила“, објашњава он и додаје да су резултати градских општина равни нули.

Први човек нишког НПС-а подсећа челнике градске општине Медијана да се у њиховом комшилуку налази основна школа „Свети Сава“ и да би требало да реше две балон сале и седам тениских терена у дворишту ове школе који су бесправно подигнути и где Град нема никакве користи, а новац иде у приватне џепове.

„Уместо што троше новац на тепихе и венецијанере требало би да то земљиште ставе у функцију. Ево већ четири године се ништа не предузима, а лично ми је обећано из службе да ће се у новембру месецу десити рашчишћавање незаконито изграђених терена и објеката у дворишту школе „Свети Сава“ или на пример могу да заврше фискултурну салу у основној школи „Мика Антић“ која је четири године зарасла у коров као и неки други објекти, Студентски дом, Станови за младе... Ево има конкретних примера и задатака где челници општина могу да докажу свој таленат и вредноћу, нема потребе да путују чак у Белорусију“, закључује Јовановић.

Благоје Брадић, народни посланик странке Заједно за Србију каже да у републичком Парламенту кад год му се пружи прилика поставља два питања премијеру Вучићу.

„То је када ће бити презентован план привредног развоја Града Ниша, југа и југоистока Србије и када ће бити измештена пруга из центра града. Шест месеци после интензивног постављања истих питања што се тиче привредног развоја Ниша и околине још нисам добио одговор, а оно што увек сугеришем господину Вучићу је то да за време њихове владавине у Републици Србији и Граду Нишу, у Нишу има 370 привредних друштава и 201 предузетник мање него што је било 2012. године. Овај град полако стаје и полако се гаси“, каже Брадић.

Он каже и да ће НПС и ЗЗС врло скоро изаћи пред јавност са предлогом како изаћи из овог привредног ћорсокака и привредне учмалости и како покренути Град Ниш и запослити Нишлије.

„У Нишу је за октобар податак да је незапошљено 31.582 људи што је катастрофално. У овом граду више не раде него што раде. Оно што власт прича је да има запошљених и то да је у Нишу запошљено 8.000 људи, а ја питам вас и питам наше суграђане, наведите ми пет особа из вашег окружења које су почеле да раде у задње три године. Ако знате 5 особа онда ја грешим и ја се извињавам“, наглашава народни посланик ЗЗС и наставља:

„Што се тиче измештања пруге госпођа Зорана Михајловић се удостојила да ми одговори после три месеца, добио сам препричано моје питање. Поновили су податке да је 2010.год. почело измештање пруге, да је бивши режим, како они кажу, урадио планску документацију, припремну документацију. Они су требали да наставе, да заврше експропријацију и да уђу у међународни кредит како би дошло до измештања пруге новом трасом, северним ободом Града Ниша. Ниједну реч нису ми рекли када ће бити измештена пруга и ја ћу то питање стално понављати док не добијем квалитетан одговор. Оно чега се ми плашимо је да ће доћи до привремене електрификације постојеће трасе што грађани Ниша неће дозволити што су више пута једногласно и позиција и опозиција скупштинском одлуком рекли да је то недопустиво. Истрајаћемо у томе и борићемо се да пруга буде измештена из Града Ниша“, закључује Брадић и додаје:

„Желим само да скренем пажњу на нерешен проблем ЈКП „Горица“ то је почело и још увек траје, а када ће бити решено нека каже скупштинска већина и Српска наредна странка у Нишу. Оно што је проблем и што је недопустиво је да нема ко да мења уличне сијалице и да људи чекају на укоп на Ноовом гробљу пет, шест или седам дана...


#   Ниш   Медијана градска општина   Зорана Михајловић   Свети Сава   Бранислав Јовановић   Пантелеј   Благоје Брадић   штедња   потрошња   НПС Народни покрет Србије   критика   Заједно за Србију   порез на имовину   студентски дом   градске општине
@ZajednoZaSrbiju @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима