Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како спречити склапање дечијих бракова у Нишавском округу

rssBookmark and Share

Ниш 08.03.2019. Нишавски округ, Јужна Србија Инфо

Данас је, на Дан жена, не само симболично, начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски, иначе члан Националне коалиције за окончање дечијих бракова у Србији, посетила Удружење Ромкиња ,,Освит“ у Нишу како би договорила сарадњу на превенцији раних склапања дечијих бракова.

Како спречити склапање дечијих бракова у Нишавском округу

Годишње у свету десет милиона девојчица присилно ступи у брак, а две трећине припадају ромској популацији. У Нишавском округу, највећи број склопљених дечијих бракова је на територији општине Алексинац.

Најмлађа Ромкиња, која је у Нишавском управном округу ступила у такозвани дечији брак, имала је само 14 година.

Као најчешће разлоге за ране бракове наводе се традиција и обичајно право, лоши економски услови и измирење породичних и личних дугова.

Удружење ,,Освит“, са председницом Аном Саћиповић, у сарадњи са Нишавским управним округлом, радиће на превенцији склапања малолетничких бракова, а самим тим и на превенцији насиља над женама.

Наредног месеца у Нишавском округу биће одржан састанак са свим председницима локалних самоуправа Нишавског управног округа, директорима Центара за социјални рад, полиције и правосудних органа.


#   Ниш   Роми   Драгана Сотировски   брак   малолетници   Дан жена   Нишавски управни округ   Удружење Ромкиња Освит
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима