Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Силазак светог Духа на апостоле - Духови

Bookmark and Share

04.06.2023. Јужна Србија Инфо

Духови, тројице, тројчиндан или педесетница (грч. πεντηκοστή pentekostē - педесети дан) хришћански је празник којим се прославља силазак светог Духа на апостоле у Јерусалиму, 50 дана након Христовог Васкрсења. Одатле и израз прослава педесетнице, пентекосте....

Силазак светог Духа на апостоле - Духови

Назив Духови је дословце преузето из старословенског, где је то датив једнине, а у ствари се односи на Духа Светог који је један, а не на више духова како се то одомаћило у имену које овај празник данас носи.

Хришћани овај празник славе и као дан „рођења Цркве“ будући да Дела Апостолска доносе да су апостоли пуни Духа Светога говорили тако да су их могли разумети људи свих народа и језика, а мноштво се „дало крстити те су примили Духа Светога“. Иначе то је и јасно отварање спасоносног послања Цркве према свима а не само према Јеврејима.

У храмове се уноси свежа зелена трава и цвеће. После свете литургије служи се вечерње, на коме се клечи и плету венци од траве и цвећа. Ти венци се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид.

Овај празник славе православцикатолици и многе друге хришћанске цркве.


#   СПЦ   Духови   Силазак Светог духа на апостоле
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима