Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Суд поништио решење директора полиције: Благотић се враћа на посао

rssBookmark and Share

10.11.2017. Инсајдер

Инспектор нишке Криминалистичке полиције Небојша Благотић, познат по вођењу акције хапшења “нафтне мафије” 2013, послат је пре две године у превремену пензију противно прописима, одлучио је Управни суд у Нишу средином октобра, сазнаје Инсајдер.

Суд поништио решење директора полиције: Благотић се враћа на посао

„Првостепеним решењем је повређена одредба члана 167. став 3. Закона о Полицији, према коме је тужиоцу (пензионисаном полицајцу) радни однос могао да престане тек након правоснажности решења којим му се утврђује право на пензију у складу са законом,“ наводи се у одлуци Управног суда у коју су новинари Инсајдера имали увид.

Инспектор Благотић превремено је пензионисан у октобру 2015. године и то против његове воље, а одлуку о превременој пензији донео је Милорад Вељовић, тадашњи директор полиције, а садашњи саветник за безбедност председника Вучића.

Благотић је уверен да је пензионисан због случаја на коме је радио. Он за Инсајдер каже да је директор полиције одлуку о превременој пензији донео само дан након што је од њега добио предмет са захтевом да се саслушају власници две познате медијске куће за које је, како каже Благотић, „из медија сазнао да су блиски политичарима у власти“. Он додаје да је одлука о пензионисању донета без његове сагласности која је неопходна по закону.

Благотић је у то време радио на случају који је обухватао неколико фирми и компанија широм Србије и током које је било ухапшено 17 особа због сумње да су стекли противправну корист од више од 30 милиона динара. За наставак истраге, тужилац је тражио додатна саслушања  и то у Београду.

На питање о пензионисању Благотића бивши директор полиције Вељовић је 2016. изјавио да се "не сећа сваког конкретног случаја, а и да више није директор полиције, па није на њему да то коментарише".

Министар полиције Небојша Стефановић је у априлу 2016. на питање новинара да ли се проверавају неки од случајева превременог пензионисања полицијских службеника из периода када је директор полиције био Вељовић,  одговорио да се "поступа кад год неко затражи да се утврди неправилност", али да „до сада нису утврђене било какве неправилности те врсте“.

„Ми смо тражили од београдске полиције да нам се, по налогу тужилаштва, обезбеде услови да се испитају ти бизнисмени и власници медијских кућа, међутим, тада су нам се јавили директно из МУП-а да питају о каквом је случају реч. После тога наша депеша је стављена ван снаге. Бивши шеф привредног криминала ми је рекао да се директор Вељовић изузетно интересује за тај предмет. Ја сам извештај писао за Вељовића, и послао му преко начелника нишке Полицијске управе Срђана Грекуловића, а не курирске службе како је уобичајено. Тај извештај му је предат 6. октобра 2015, а већ сутрадан Вељовић је потписао решење о мом пензионисању,“ каже Благотић за Инсајдер.

Благотић сматра да је сада јасно да је незаконито превремено отеран из полиције због случајева које је радио.

„Одлука Управног суда показује да сам свој посао радио часно и професионално,“ наводи Благотић за Инсајдер.

Након што је пре две године пензионисан превремено, Благотић се прво жалио Жалбеној комисији Владе Србије.  Жалбена комисија Владе Србије је, међутим, утврдила да је решење о Благотићевом пензионисању "засновано на закону".

Благотић тврди да је, док је чекао одлуку Жалбене комисије, радио на другом случају где је већ имао радну верзију кривичне пријаве против директора једног државног предузећа због "злоупотребе положаја" и "противправне зараде" од око 200 милиона динара.

„Нису ми чак ни одложили одлуку о пензионисању, иако сам био носилац два важна предмета у то време и где је моје присуство било изузетно важног због оперативних контакта“, наводи Благотић за Инсајдер.

Случај по коме је Небојша Благотић постао познат, такозвана „нафта мафија“, правноснажно је окончан у октобру прошле године. Десеточлана криминална група осуђена је јер је злоупотребама и шверцом нафтних деривата 2007. године из Грчке оштетила државни буџет.

Апелациони суд у Београду правоснажно је као организатора те криминалне групе на пет година осудио власника и директора предузећа "Протекта" Мишу Стојановића. У истом поступку осуђен је и Срђан Кнежевић, власник фирме Кнез Петрол.

Пословањем фирме Срђана Кнежевића  бавио се и Инсајдер у серијалу Патриотска пљачка још 2012. године. Његове фирме биле су међу онима које су отпремале највише нафте и деривата из Србије на територију Косова, а екипа Инсајдера је скривеном камером забележила и цистерне фирме Кнез петрол на алтернативном путу ка Косову.

Инсајдер


#   Небојша Стефановић   мафија   апелациони суд   Милорад Вељовић   ПУ Ниш   Управни суд   кривичне пријаве   Небојша Благотић
@nesastefanovic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима