Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Лесковцу отровано двадесет паса

rssBookmark and Share

Лесковац 17.02.2011. Душан Коцић

Недалеко од ,,Летексовог’’ моста, односно реке Ветернице, пронађено 11, а у насељу Дубочица било 9 паса-луталица и према оцена стручњака сви су – отровани!

Скадал у Лесковцу: отровано двадесет паса у једном дану!
Скадал у Лесковцу: отровано двадесет паса у једном дану!
ЛЕСКОВАЦ - У Лесковцу, познатом као ,,српски Манчестер’’, непозната лица отровали су јуче двадесет паса који су пронађени на две локације – недалеко од реке Ветернице и у насељу Дубочица!

Друштво за заштиту животиња ,,Срећко’’ поднеће кривичне пријаве против непознатих лица због убијања 20 паса-луталица. Недалеко од ,,Летексовог’’ моста, односно реке Ветернице, пронађено је 11 паса, а у насељу Дубочица, на једном месту, било је 9 угинулих животиња и према оцена стручњака сви псу су били – отровани!

Чланови Дрштва за заштиту животиња из Лесковца транспоровали су псе до сточног гробља, које се налази у непосредној близини азила за псе у селу Турековцу. Од 20 убијених паса-луталица само је један имао ,,чип’’, односно познат је његов власник!

Председница Друштва за заштиту животиња ,,Срећко’’, Марија Петковић, истиче да ће предузети мере да се пронађу лица која су усмртила псе и против њих ће поднти кривичне пријаве.

Момчило Цветковић, шеф Одсека ветернинарске инспекције Јабланичког округа, каже такође да ће поднети кривичну пријаву прототив Н.Н. починилаца, односно лица која су усмртила псе-луталице.

-Ово, нажалост, није први случај масовног убијања паса у нашем граду! – појашњава Петковићева.

Улицама града, процењују у ЈКП Комуналац, лута око 1.500 паса међу којима има и веома опасних, јер су ратоборни, а неки и могу да нанесу непроцењиву штету свакоме на кога се устреме.

Како истичу у ЗОО Служби ЈКП Комуналац, колектива који је задужен за хватања паса-луталица, свима који желе нуде по избору на чување псе из прихватилишта.

Паса луталица има и у Власотинцу, Лебану, Бојнику, односно у свим већим местима Јабланичког округа, али у тим местима нема ЗОО службе, што додатно отежава рад тамошњих комуналаца.

У последњих пет година покренуто је више од 450 поступака за надокнаду тзв. нематеријалне штете због уједа паса-луталица и до сада је половина поступака завршена, јер су донете правоснажне судске пресуде. За сваки напад паса-луталице град је био дужан да издвоји за тзв. претрпљени страх од 40 до 50 хиљада динара, а за претрпљени бол до 40 хиљада динара, али је ранијих година за ту немену локална самоуправа плаћала око 150 хиљада динара.

Хватање паса-луталица у надлежности је ЈКП ,,Комуналац’’, а у привременом азилу за псе више је од стотину паса и стално је пребукиран!




#   Лесковац   Дубочица   пси   локална самоуправа   Марија Петковић   кривичне пријаве
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима