Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Leskovcu otrovano dvadeset pasa

rssBookmark and Share

Leskovac 17.02.2011. Dušan Kocić

Nedaleko od ,,Leteksovog’’ mosta, odnosno reke Veternice, pronađeno 11, a u naselju Dubočica bilo 9 pasa-lutalica i prema ocena stručnjaka svi su – otrovani!

Skadal u Leskovcu: otrovano dvadeset pasa u jednom danu!
Skadal u Leskovcu: otrovano dvadeset pasa u jednom danu!
LESKOVAC - U Leskovcu, poznatom kao ,,srpski Mančester’’, nepoznata lica otrovali su juče dvadeset pasa koji su pronađeni na dve lokacije – nedaleko od reke Veternice i u naselju Dubočica!

Društvo za zaštitu životinja ,,Srećko’’ podneće krivične prijave protiv nepoznatih lica zbog ubijanja 20 pasa-lutalica. Nedaleko od ,,Leteksovog’’ mosta, odnosno reke Veternice, pronađeno je 11 pasa, a u naselju Dubočica, na jednom mestu, bilo je 9 uginulih životinja i prema ocena stručnjaka svi psu su bili – otrovani!

Članovi Drštva za zaštitu životinja iz Leskovca transporovali su pse do stočnog groblja, koje se nalazi u neposrednoj blizini azila za pse u selu Turekovcu. Od 20 ubijenih pasa-lutalica samo je jedan imao ,,čip’’, odnosno poznat je njegov vlasnik!

Predsednica Društva za zaštitu životinja ,,Srećko’’, Marija Petković, ističe da će preduzeti mere da se pronađu lica koja su usmrtila pse i protiv njih će podnti krivične prijave.

Momčilo Cvetković, šef Odseka veterninarske inspekcije Jablaničkog okruga, kaže takođe da će podneti krivičnu prijavu prototiv N.N. počinilaca, odnosno lica koja su usmrtila pse-lutalice.

-Ovo, nažalost, nije prvi slučaj masovnog ubijanja pasa u našem gradu! – pojašnjava Petkovićeva.

Ulicama grada, procenjuju u JKP Komunalac, luta oko 1.500 pasa među kojima ima i veoma opasnih, jer su ratoborni, a neki i mogu da nanesu neprocenjivu štetu svakome na koga se ustreme.

Kako ističu u ZOO Službi JKP Komunalac, kolektiva koji je zadužen za hvatanja pasa-lutalica, svima koji žele nude po izboru na čuvanje pse iz prihvatilišta.

Pasa lutalica ima i u Vlasotincu, Lebanu, Bojniku, odnosno u svim većim mestima Jablaničkog okruga, ali u tim mestima nema ZOO službe, što dodatno otežava rad tamošnjih komunalaca.

U poslednjih pet godina pokrenuto je više od 450 postupaka za nadoknadu tzv. nematerijalne štete zbog ujeda pasa-lutalica i do sada je polovina postupaka završena, jer su donete pravosnažne sudske presude. Za svaki napad pasa-lutalice grad je bio dužan da izdvoji za tzv. pretrpljeni strah od 40 do 50 hiljada dinara, a za pretrpljeni bol do 40 hiljada dinara, ali je ranijih godina za tu nemenu lokalna samouprava plaćala oko 150 hiljada dinara.

Hvatanje pasa-lutalica u nadležnosti je JKP ,,Komunalac’’, a u privremenom azilu za pse više je od stotinu pasa i stalno je prebukiran!




#   Leskovac   Dubočica   psi   lokalna samouprava   Marija Petković   krivične prijave
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima