Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Прокупљу свечено обележен 9. октобар Дан ослобођења града у Другом светском рату

rssBookmark and Share

Прокупље 09.10.2021. Јужна Србија Инфо

Полагањем венаца пијетета на спомен обележје палим борцима у Народно ослободилачком рату од 1941 до 1945 године у Прокупљу је уз све државне почасти обележен 9. октобар Дан ослобођења града у Другом светском рату.

У Прокупљу свечено обележен 9. октобар Дан ослобођења града у Другом светском рату

На споменик ослободиоцима венце и цвеће положиле су делегације Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, начелник Топличког округа Златан Миљковић, градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић са сарадницима, као и делегације борачких удружења и организација међу којима су били представници СУБНОР-а , Удружења поштовалаца српских ратника од 1914 до 1920, Удружења резервних војних старешина и друге.

Поздрављајући присутне делегације и грађане Прокупља градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је рекао да је 9. октобра дан када се сећамо жртава и клањамо се њима знаних и незнаних јунака, који су дали своје животе за слободу и заувек их узидали у будућност земље Србије.

Он је подсетио да је Прокупље први пут у Другом светском рату ослобођено, на данашњи дан 1941. године, и тих ратних година, као и много пута раније кроз историју, Топличани су показали вечно стремљење ка слободи храбро супроставивши вишеструко бројчано надмоћнијем непријатељу.

-Топличани су одувек баштинили антифашистичку традицију, у оба светска рата они су дали огромне жртве у борби за слободу. Бранећи људска права и вредности на којима се темељи модерна светска цивилизција, хероји Топлице су вечно уписани у сећање својих потомака и живот свог краја. Топлица је током Другог светског рата слободу платила са 30 хиљада жртава и дала 20 народних хероја.

Рат се завршио победом слободарских снага. Резултат је наша слобода, мир и наша захвалност прецима, који су најбоље знали колико је висока цена слободе и како је њена вредност немерљива. Памтећи њихово јунаштво и негујући сећање на народно ослободилачку борбу за будућа поколења, ми налазимо снаге, да данас у слободи, водимо своју борбу за бољи живот наше деце и будућих генерација, рекао је градоначелник Аранђеловић.

Он је оценио да су мир и слобода  непроцењиве вредности и зато се никоме не сме дозволити да угрози слободу стечену гробовима наших предака.

-Увек ћемо се свом снагом одупирати злу, слободни да одлучујемо о својој будућности, свесни одговорности коју имамо према нашим потомцима. Захваљујући победи, добра над злом, која је извојевана приликом ослобођења и тог 9. октобра 1941. и коначне слободе 1944. године, ми данас можемо да живимо и уживамо у савременом и слободном Прокупљу. Управо ради боље будућности морамо се остварити на свим пољима. Знали смо своје приоритете и захваљујићи добром планирању и сарадњи са републичким институцијама у протеклом периоду реновирали школе и вртиће, трудили смо се да сигурним кораком обнављамо привреду Прокупља, и градимо инфраструктуру. Уложили смо напор да град добије нове културне и образовне садржаје како би постао боље, квалитетније и лепше место за живот свих, истакао је градоначелник Прокупља Милан Аранћеловић нагласивши да је заједнички задатак свих да изграде Топлицу и Прокупље по мери свих њених грађана.

У културно забавном делу програма пред спомен обележјем палим борцима у НОБ учествовале су ученице Музичке школе „Корнелије Станковић“, Дуња Марковић и Калина Павловић под управом професорице музике Сање Стојковић и рецитатор ученица Основне школе „Ратко Павловић -Ћићко“, Марта Јордаћијевић.

Да подсетимо 9. октобра 1941. године партизани из Топлице организовали су оружани напад на Прокупље како би ослободили своје другове и симпатизере заточене од стране немачких окупатора. Тај оружани напад био је међу првим народним побунама против фашистичког окупатора у тада поробљеној Европи. У нападу на тадашњи фашистички затвор и команду окупационих снага родољуби су ослобођени из заточеништва и Прокупље је  ослобођено.


#   Прокупље   Топлица река   Други светски рат   Дан ослобођења   Милан Аранђеловић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима