Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Саборној цркви у Београду устоличен патријарх српски Порфирије

Bookmark and Share

19.02.2021. Јужна Србија Инфо

Звона Саборног храма Светог архангела Михаила у Београду огласила су се у 11.25 часова означавајући да је устоличен 46. предстoјатељ Српске Православне Цркве, Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Порфирије.

У Саборној цркви у Београду устоличен патријарх српски Порфирије

Патријарх српски Порфирије, након литургије у Саборној цркви на којој је устоличен, појавио се први пут пред верницима на балкону Патријаршије, oдакле их је благосиљао.

Прва беседа патријарха Порфирија

"Молим се Богу и молим све вас да ме подржите, да велики одговорни задатак који је овим свештеним чином стављен пред мене и положен на моја нејака плећа изнесем радосно, да као 46. по реду патријарх, а 57. поглавар наше цркве будем скромни наследник мојих светих претходника", истакао је патријарх Порфирије у својој првој беседи.

Поручио је да жели да наша света СПЦ свугде где јесте живи пуним плућима, да сваки православни хришћанин живи истинску слбооду и да јеванђељске вредности буду свакодневица свих православних људи.

Истакао је да није првенствени задатак цркве да ствара боље услове за живот, да се труди да решава било коју врсту социјалних, политичких, психолошких и сваких других проблема.

"У цркву долазимо на свету литургију, да бисмо дотакли крст Христов, то је основни задатак цркве, зато постоји у свету. Све друго поменуто, само по себи као продукт примарног уверења, биће објасјано", нагласио је патријарх Порфирије.

Напоменуо је да се током служења неће руководити парцијалним интересима, странчарењем, парцијалним бављењем политиком.

Патријарх Порфирије истакао је да је Косово за нас завет, који је везан за Нови завет.

"Отуда је Косово за нас мит, пупчана врпца која нас повезује са нашом духовном историјском колевком, суштином нашег идентитета, Косова је у нама, у нашима светињама, у ћирилици", рекао је патријарх Порфирије.

Када је реч о пандемији коронавируса, позвао је грађане да буду снажени и трезвени, да не дозволимо да овлада страх и да "сваки здрав човек може бити много гори вирус".

"Човек је једини вирус у свету који чини дебалансе у свету који је Бог створио. Да покаже колико смо међусобно повезани и једни на друге упућени и колико међусобном пажњом можемо победити ову пошаст, пре свега пошаст греха и болести", нагласио је патријарх у својој првој беседи. 

"Нека Господ благослови и нека нас удостоји да ову земљу учинимо делом царства Божијег које и јесте једини циљ и можемо доћи до њега ако први корак сада и овде направимо. Живели и нека вас све Господ благослови", речи су којима је патријарх Порфирије завршио своју прву беседу.


#   СПЦ   Патријаршија   Митрополит Порфирије   Патријарх Порфирије   Саборна црква Београд
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима