Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Sabornoj crkvi u Beogradu ustoličen patrijarh srpski Porfirije

Bookmark and Share

19.02.2021. Južna Srbija Info

Zvona Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu oglasila su se u 11.25 časova označavajući da je ustoličen 46. predstojatelj Srpske Pravoslavne Crkve, Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Porfirije.

U Sabornoj crkvi u Beogradu ustoličen patrijarh srpski Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije, nakon liturgije u Sabornoj crkvi na kojoj je ustoličen, pojavio se prvi put pred vernicima na balkonu Patrijaršije, odakle ih je blagosiljao.

Prva beseda patrijarha Porfirija

"Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite, da veliki odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno, da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika", istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slboodu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

"U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće objasjano", naglasio je patrijarh Porfirije.

Napomenuo je da se tokom služenja neće rukovoditi parcijalnim interesima, strančarenjem, parcijalnim bavljenjem politikom.

Patrijarh Porfirije istakao je da je Kosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet.

"Otuda je Kosovo za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta, Kosova je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici", rekao je patrijarh Porfirije.

Kada je reč o pandemiji koronavirusa, pozvao je građane da budu snaženi i trezveni, da ne dozvolimo da ovlada strah i da "svaki zdrav čovek može biti mnogo gori virus".

"Čovek je jedini virus u svetu koji čini debalanse u svetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobediti ovu pošast, pre svega pošast greha i bolesti", naglasio je patrijarh u svojoj prvoj besedi. 

"Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo delom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovde napravimo. Živeli i neka vas sve Gospod blagoslovi", reči su kojima je patrijarh Porfirije završio svoju prvu besedu.


#   SPC   Patrijaršija   Mitropolit Porfirije   Patrijarh Porfirije   Saborna crkva Beograd
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima