Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брнабић: У уторак одлука о мерама за Нову годину - лекари из Кризног штаба против организованих дочека

Bookmark and Share

27.12.2020. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће у уторак бити одржана седница Кризног штаба на којој ће се донети одлука о мерама за Нову годину.

Брнабић: У уторак одлука о мерама за Нову годину - лекари из Кризног штаба против организованих дочека

Брнабићева је синоћ рекла да је комуникација између представника власти и стручњака у Кризном штабу одлична, иако некад постоји неслагање.

"Медицински део брине о заштити здравственог система и здравља грађана, а ја као председница владе и остали привредни део Кризног штаба морамо да сагледамо и неке друге ствари, како те мере утичу на привреду. Ова борба је енормно скупа, сваког дана нам односи око или чак преко милион евра. Само тестирање дневно носи, када имате 20.000 тестова, око 700-720.000 евра", рекла је Брнабић за Курир ТВ.

То је озбиљна борба да се те две ствари помире, а морате да бринете и о менталном стању нације, казала је премијерка.

Медицински део Кризног штаба није био за попуштање мера овог викенда, али је пронађен добар компромис. Број новозаражених пада, а привреда ради, рекла је Брнабићева.

"Зашто одлажемо мере које ће се доносити за Нову годину? Па зато што се трудимо да све мере доносимо правовремено. Танка је линија између тога како ви штитите здравље грађана и колико дајете привреди да ради. Морате да нађете најбољи могући баланс, да привреда настави а да здравство не буде толико преоптерећено, да не можемо да примамо људе у болнице. То је изузетно тешко", каже премијерка.

"Ако донесете сувише рестриктивну одлуку прерано, то ће дати добре здравствене резултате, али убићете привреду и требаће вам пет, шест или седам година да се опорави", изјавила је Брнабићева и истакла да се води рачуна и о питању јавног дуга и буџетског дефицита.

Кон: Не сме бити организованих прослава за празнике, сад не смемо да се опустимо

За Србију је долазак вакцине преломни, историјски тренутак, а истовремено се полако, али поуздано спушта потенцијал вируса и сада не смемо да забрљамо да не би дошло до поновног пораста, поручио је члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон.

"Сад треба да видимо с почетком године да почиње да попушта (потенцијал вируса). Ако сад направимо грешку и то не схватимо, онда уместо да почне да пада и да се опустимо, почеће да расте средином јануара", рекао је Кон за ТВ Прва додајући да је важно да издржимо још месец дана и контролисано се понашамо у складу са ситуацијом.

Упитан на на којим мерама ће медицински део Кризног штаба инсистирати када је реч о празницима, рекао да не смеју да буду организоване прославе, а да ће се расправљати о детаљима у вези са радним временом објеката.

На питање шта значи најава протеста медицинског дела Кризног штаба, Кон је рекао да значи та реч.

"А како ћемо извести, то ћемо се договорити, али мислим да неће бити потребе. Заиста мислим да се то јасно прелама и да чак и они који схватају колико је еконономски то за њих јако тешко, разумеју да не могу да очекују да се дозволи прослава Нове године, то одудара од реалности", поручио је Кон.

Додао је да нема теоретске шансе да следећа година буде као ова.

"Ову 2020. смо прегурали, али 2021. ће бити у знаку науке, не само у погледу вакцине, већ и зато што ће се појавити лекови", рекао је Кон.

Истакао је да се, након вакцине коју је примио у четвртак, одлично осећа и да нема никакве болове и истакао да није имао никакву дилему око тога да ли да прими вакцину коју су развиле компаније "Фајзер" и "Бионтек".


#   Нова година   Ана Брнабић   дочек   кризни штаб   Коронавирус
@anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима