Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брнабић: Медицински део Кризног штаба захтевао рестриктивније мере, али би стала имунизација

Bookmark and Share

05.10.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Премијерка Ана Брнабић након седнице Кризног штаба изјавила је да је епидемијска ситуација у Србији јуче и данас нешто боља иако су бројке и даље тако велике да то не изгледа тако. Указала је да је Медицински део Кризног штаба захтевао да се уведу рестриктивније мере, да сматра да би те мере довеле до тога да се брже смањи број заражених, али би довеле и до тога да стане имунизација.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Обраћајући се медијима након седнице Кризног штаба, премијерка је навела да је Медицински део Кризног штаба захтевао да се усвоје много рестриктивније мере него што тренутно постоје.

"Медицински део Кризног штаба је захтевао да уведемо најмање десет дана мере забране јавног окупљања изнад пет особа, скраћање радног времена до 17 часова за све делатности осим есенцијалних у вези са храном, горивом и лековима и услужних медицинских и занатских делатности и уколико то резултира смањењем броја заражених онда да се приступи коришћењу ковид пропусница", обајснила је премијерка.

Подвукли су да је и даље најважнија масовна имунизација становништва и да треба да достигне стопа од 80 одсто вакцинисане популације уз обавезну вакцинацију здравствених радника и јавних служби.

"Разговарали смо дуго о томе. Ја и даље сматрам да би ове мере довеле до тога да се брже смањи број заражених, али би такође довеле до тога да поново стане имунизација. Када смо имали мали број заражених имали смо две недеље 48 одсто вакцинисаних", каже Брнабићева и додаје да имунизација сада иде, јер су људи схватили личну одговорност.

Одлучили смо, уз то да буде јасно шта је тражио Медициснки део Кризног штаба, да наставимо овако како смо почели са постојећим мерама уз то да је неопходна вакцинација.

"Вакцинација против коронавируса је једини одрживи одговор на ову пандемију, овако да имамо рестриктивне мере ја мислим да смо се сложили током Кризног штаба да је то само продужавање агоније, одуговлачење са решењем и да није трајно решење и да је крајња мера само и искључиво вакцинација", наглашава Брнабићева.

Још једном је апеловала на грађане који до сада нису то учинили да се вакцинишу, а они којима је прошло више од 180 фана да приме трећу дозу.

"Национално тело за имунизацију у овом тренутку још није донело коначан став да ли се смањује на пет месеци, заседаће поново следеће недеље па ћемо вас информисати", поручила је Брнабићева.

Нагласила је да се много размишљало о ковид пропусницама, као и да су оне спремне.

"Можда ћемо их увести у једном тренутку", рекла је Брнабићева и додала да зна шта ће се десити ако их уведемо, јер зна како људи реагују.

"Ако их уведемо нећемо моћи да их исконтролишемо, у Њујорку их купују за 100 долара", рекла је Брнабићева.

Што се тиче епидемијске ситуације, истиче да делује да ситуација стагнира и полако падају бројке.

"Оно што је позитивно у свему овом негативном је што се смањује разлика у броју хоспитализоавих и отпуштених. Та разлика је данас била 100. Делује да се стабилизује ствар, али видећемо у наредним данима како то иде", каже Брнабићева.

Када је реч о вакцинацији, каже да 79 локалних самоуправа има више од 50 одсто вакцинисаног пунолетног становништва, девет је око 50 одсто и четири имају мање од 30 одсто вакцинисаних.

До 30 година старости имамо 22,7 одсто вакицнисаних. "Јако лоше, али то је оно на чему морамо заједно да радимо", поручује Брнабићева.


#   Ана Брнабић   кризни штаб   Коронавирус
@anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима