Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уочи Ускрса царина појачана активности на прелазима

rssBookmark and Share

Прешево 13.04.2017. Јужна Србија Инфо

Православни и католички Ускрс се ове године празнују истог дана, па се очекује повећани број путника који долазе или само пролазе кроз Србију и зато царинска служба појачава активности на свим граничним прелазима.

Уочи Ускрса царина појачана активности на прелазима

Uпркос томе што су појачане контроле на границама Шенгена током викенда суспендоване, гужве неће моћи у потпуности да се избегну, јер ће на пут истовремено кренути и наши, али и страни држављани на привременом раду у иностранству.

Ипак, колапс на границама се не очекује, јер у време ускршњих празника неће бити систематских провера које су првобитно најављиване. За сада су, мере које су предвиђале детаљну проверу идентитета свакога ко улази у европски простор, стављене ван снаге, што ће имати директан позитиван утицај за наше грађане који за празнике путују из или ка Западној Европи.

Саветујемо да се пре путовања провере информације о стању на граничним прелазима, како би се избегли најфреквентнији, јер за сваки од њих постоји неколико алтернативних, мање оптерећених. На ударним прелазима, као што је Хоргош, биће отворене све траке (шест за путнички и једна за аутобуски саобраћај), а смене ће бити појачане додатним бројем службеника. Уместо преко Хоргоша, током највећих гужви боље је користити прелазе: Ђала, Бачки Виногради, Бајмок или Келебија. Алтернатива увек оптерећеним Батровцима је Шид, а за 

Због тога што наши грађани који живе и раде у иностранству за празнике обично доносе поклоне родбини и пријатељима у земљи, подсећамо да држављани Републике Србије имају повластицу за унос робе у вредности до 100 евра у динарској противредности. Са собом можете носити и робу вреднију од наведеног лимита, али онда та роба подлеже наплати дажбина. Уколико са собом носите робу до укупне вредности од 3000 евра у динарској противредности, за коју је јасно да је намењена за личне потребе, а не за даљу препродају, на граници ће бити примењен тзв. ''скраћени царински поступак'' који се спроводи уз јединствену стопу царине од 10% и стопу ПДВ-а која је у највећем броју случајева износи 20%.

Битно је напоменути да је ослобођење од плаћања царине на основу примене Споразума о слободној трговини са ЕУ, према коме се на робу која је произведена у ЕУ не наплаћује царина, могуће остварити само у редовном царинском поступку, али не и у скраћеном који се завршава на граничном прелазу.

Још једно актуелно питање је питање уноса новца, који се мора пријавити на прелазу уколико је реч о суми већој од 10.000 евра у било којој валути. Уколико са собом носите већу суму новца од наведене, треба да попуните Образац пријаве преноса физички преносивих средстава плаћања преко државне границе који је доступан сваком путнику (како на уласку, тако и на изласку из земље). Важно је да то урадите, јер уколико касније неутрошеним делом новца (изнад 10.000 евра) будете желели да изађете из земље, а немате потврду да сте га претходно унели, ризикујете да вам он буде привремено одузет, а против вас покренут прекршајни поступак.

''Проверите документа, пријавите све што носите са собом, добро испланирајте пут како бисте заобишли евентуалне гужве, а добар савет би био и да се на пут крене који дан раније или касније у односу на дане празника'', саветује Слободан Томић, начелник у Сектору за царинске поступке и процедуре и додаје да ''чињеница да се приближавају празнаци царинску службу не затиче неспремну. Ми се унапред припремамо и правимо планове који ће омогућити да се, што се тиче посла који обавља царинска служба, проток путника одвија ефикасно, те да наши грађани и гости што мање времена проведу на граничном прелазу.', кажу у Управи царина.

Детаљније информације о важећим прописима у путничком промету можете унапред сазнати на сајту царинске службе www.carina.rs, у рубрици ''Питања и одговори'', док се у рубрици ''Актуелности'' налазе и подаци о режиму рада свих царинарница током празника.


#   Прешево   Ускрс   Мердаре   Градина   Управа царина   Гранични прелаз   страни држављани
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима